Dupa 10 ani de tensiuni generate de refuzul fostului deputat PRM Vasalie Mois de a parasi sediul Vetrei Romanesti, ocupat abuziv, Consiliul Judetean Satu Mare a reusit, in sfirsit, in aceasta luna, evacuarea acestuia. Anterior, printr-o hotarire din luna ianuarie a.c. a Consiliului Judetean, s-a stabilit ca in imobilul de pe str. 1 Decembrie 1918 nr.11 sa-si aiba sediul Centrul de Valorificare a Creatiei Populare. In ultimii ani, in acest spatiu au functionat Vatra Romaneasca, infiintata in anul 1990, condusa incepind cu anul 1999 de prim - vicepresedintele Livia Haidu, Asociatia Romanilor Refugiati, Deportati sau Expulzati (presedinte prof. Ioan Corneanu), respectiv Partidul Romania Mare si Asociatia Holocaustului, ambele conduse de fostul parlamentar Vasalie Mois. Dintre toate aceste organizatii si asociatii doar Uniunea Vatra Romaneasca a avut un titlu locativ legal, respectiv un contract de inchiriere incheiat in 1990 care a expirat in aceasta primavara. In ultima perioada, situatia in jurul fostei case de protocol a lui Ceausescu s-a inflamat in mod excesiv din cauza perspectivei ca unii dintre vechii ocupanti ai sediului sa fie obligati sa-si schimbe adresa.

Fiecare cu opinia lui

Actualul director al Centrului de Valorificare a Creatiei Populare, Felician Pop, considera ca atribuirea de catre Consiliul Judetean a sediului il indreptateste sa decida asupra celor care pot sa ramina in continuare acolo. Conducerea Vetrei Romanesti sustine insa cu tarie ca sediul ii apartine, in baza contractului nr. 2376 din 10 aprilie 1990. Presedintele Consiliului Judetean, Stefan Szabo, ne-a declarat ca, indiscutabil, Vatra Romaneasca va ramine pe loc si tot aici va primi spatiu pentru sediu Societatea Culturala "Avram Iancu”. In rest, pentru ca presedintele Szabo doreste sa evite orice fel de conflict, tot ce are vreo legatura cu Vasalie Mois va parasi imobilul de pe 1 Decembrie 1918, cu precizarea ca pentru toti cei care vor pleca de acolo se va gasi o solutie pentru atribuirea unui sediu. In fine, prefectul Radu Bud afirma ca oricine doreste sa ocupe un spatiu in imobilul disputat cu atita inversunare trebuie sa aiba o hotarire aprobata de consilierii judeteni. Prefectul mai spune ca pentru imobilul de pe 1 Decembrie 1918 exista, de fapt, un singur contract, incheiat anul trecut in luna martie, pentru o durata de 12 luni. Este vorba despre contractul incheiat intre Vatra Romaneasca, reprezentata de Ioana Trifoi si Livia Haidu si Consiliul Judetean Satu Mare, in baza caruia Vatra este scutita pe durata unui an de plata chiriei. Radu Bud afirma insa ca acel contract a expirat in luna martie a.c., in consecinta nici Vatra Romaneasca nu ar putea ramine pe loc fara o hotarire a Consiliului Judetean.

Decizia finala este asteptata in sedinta Consiliului Judetean de miine

Felician Pop, directorul Centrului de Valorificare a Creatiei Populare, nu pare deloc incintat de perspectiva unei coabitari cu persoane reprezentind asociatii ce nu au vreo legatura cu activitatea Centrului desi, la drept vorbind, nici lui nu-i este deocamdata foarte clara activitatea institutiei al carei director a devenit in urma sustinerii concursului la care a participat singur. Cu o jumatate de gura, invocind lipsa spatiului corespunzator, afirma, totusi, ca n-are nimic impotriva Vetrei Romanesti si se abtine insinuant cind vine vorba despre Societatea Culturala "Avram Iancu”. In plus, dupa cum lasa unii sa se inteleaga, directorul Centrului ar fi inceput sa emita pretentii si in ceea ce priveste Crama "Perinita”, despre care conducerea Vetrei afirma ca i-ar apartine. Felician Pop mai spune ca Stefan Szabo i-a promis ca toata povestea se va lamuri cu prilejul unei sedinte a Consiliului Judetean, dupa ce presedintele CJ revine din concediu. Aceasta sedinta este programata miine. Una peste alta, intrebat despre solutia ce ar putea limpezi apele tulburi ale imobilului de pe str.1 Decembrie 1918, presedintele Stefan Szabo a declarat raspicat ca, fara nici o indoiala, Vatra Romaneasca va ramine pe loc, tot aici urmind sa-i fie atribuit un spatiu si Societatii Culturale "Avram Iancu”. Asociatia Romanilor Refugiati va primi un sediu pe aceeasi strada, citiva metri mai incolo, in imobilul cunoscut sub denumirea de Clubul "Cecil”, mai spune Stefan Szabo, in timp ce prefectul Radu Bud isi atribuie si el paternitatea ideii. "Vom face in asa fel ca nimeni sa nu ramina in strada”, sustine presedintele, referindu-se la Asociatia Holocaustului si Partidul Romania Mare, cu mentiunea expresa ca posibilitatea ca acestea sa ramina pe loc este exclusa din start si definitiv.

Trebuie respectata intelegerea de asta iarna

La finele anului trecut, reprezentantii Prefecturii si ai Consiliului Judetean au convenit, in vederea intrarii in legalitate si a unei rezolvari echitabile a problemei imobilului de pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 11 din Satu Mare, ca in acest imobil sa isi pastreze sediul Vatra Romaneasca, care avea un titlu legal de atribuire ce nu a fost revocat sau reziliat, si, avind in vedere suprafata construibila (350 mp) si numarul de incaperi, (...) in acest imobil sa fie atribuit sediu si Centrului de Valorificare a Creatiei Populare (care fusese infiintat iarna trecuta, dar nu functiona, neavind nici sediu nici conducere) si Societatii Culturale "Avram Iancu” (care nu avea sediu), toate aceste trei institutii avind un obiect de activitate principal cultural. Este de retinut deci ca nu a fost si nici nu poate fi vorba ca acest imobil sa fie atribuit in totalitate Centrului de Valorificare a Creatiei Populare. Prin hotarirea Consiliul Judetean din ianuarie a.c., s-a statuat doar ca acest Centru isi va avea sediul in imobilul respectiv, in nici un caz ca i-ar fi fost atribuit in exclusivitate. Un argument in acest sens este ca nici nu a fost incheiat ulterior vreun contract de inchiriere in acest sens. In concluzie, lacomia locativa a unora nu este de bun augur pentru ca nemultumitului i se poate lua darul. Iar cei care nu respecta intelegerile, si mai ales cuvintul dat, dau socoteala mai devreme sau mai tirziu.