Consilierii judeteni au stabilit ieri pe ce se vor cheltui cele aproape 22 milioane de euro care vor fi imprumutati de Consiliul Judetean Satu Mare. Cea mai mare parte vor merge pe reabilitarea unor drumuri judetene si introducerea gazului in 12 localitati, dar o parte din bani vor fi cheltuiti si pentru constructia statiunii de schi de la Luna Ses si constructia unei centrale termice pentru Palatul Administrativ. Consilierii au aminat discutarea privatizarii celor doua societati Drumuri Judetene Satu Mare si Carei.

Introducerea gazului in Orasu Nou costa mai mult decit in Tasnad

Dupa ce in sedinta precedenta consilierii judeteni si-au dat avizul de principiu pentru contractarea unui credit de 22 milioane de euro, ieri a fost aprobata si lista cu investitiile care vor fi finantate din acesti bani. Astfel, pentru introducerea gazului in Barsau, Certeze, Doba, Dorolt, Lazuri, Livada, Micula, Orasu Nou, Sanislau, Ciumesti, Vama si Tasnad vor fi alocate 5,23 milioane de euro. Surprinde faptul ca daca media pe comune este de 300.000 de euro, iar in Tasnad introducerea gazului va costa 700.000 de euro, pentru Orasu Nou, comuna presedintelui CJ Stefan Szabo, au fost alocate in acest scop 1,268 milioane de euro. Consilierul liberal Valentin Macec a cerut aminarea aprobarii listei cu localitatile in care ar urma sa fie introdus gazul pentru ca lista sa fie completata si cu alte comune. Cererea a fost respinsa, dar presedintele Stefan Szabo a afirmat ca lista ramine deschisa, urmind sa fie finantate si lucrarile din alte comune pe masura ce Primariile vor finaliza documentatiile necesare. Consilierul Mircea Govor a propus ca introducerea gazului in comunele din judet sa fie concesionata unor investitori si nu finantate din bugetul judetului. Mircea Govor spune ca exista firme interesate sa investeasca si ca nu ar trebui indatorat judetul.

CEC si BCR se bat pentru a imprumuta Consiliul Judetean

Pentru repararea drumurilor judetene, Consiliul se va imprumuta cu 10,768 milioane de euro, intr-o prima faza urmind a fi modernizate Seini- Orasu Nou, Tasnad - Marghita si Negresti Oas-Turt. Din cele 22 de milioane de euro pe care le va imprumuta, Consiliul Judetean va cofinanta cu 3,32 milioane de euro constructia statiunii de schi de la Luna Ses, alte 360.000 de euro urmind sa fie cheltuiti pentru constructia unei centrale proprii a Palatului Administrativ. Consiliul se va imprumuta cu alte 2,38 milioane de euro pentru realizarea soselei de ocolire a municipiului Satu Mare, dar banii ar putea fi returnati daca Guvernul se va oferi sa finanteze lucrarea asa cum a promis ministrul de Finante, Ionut Popescu. CEC si BCR sint bancile care s-au oferit sa imprumute Consiliul Judetean, presedintele Stefan Szabo si directorul economic Erika Schvarczopf fiind imputernicite ieri de consilieri pentru a negocia conditiile in care va fi contractat creditul.

Privatizarea SC Drumuri Judetene a fost aminata inca o data

Privatizarea SC Drumuri Judetene Satu Mare si SC Drumuri Judetene Carei a fost aminata, consilierii cerind refacerea caietului de sarcini. Au fost consilieri care au afirmat ca cele doua societati nu ar trebui privatizate, avansind ideea unei fuziuni intre cele doua firme. Consilierul Mircea Govor a cerut insa ca procesul de privatizare sa nu fie stopat. Ieri, consilierii au aprobat acordarea spre folosinta Uniunii Vatra Romaneasca a unui birou de 32 mp din sediul de pe str. 1 Decembrie, precum si subsolul in care functioneaza in prezent restaurantul Perinita. Sedinta de ieri i-a oferit prilejul inca o data consilierului UDMR Tiberiu Gunthner sa se contreze cu presedintele Stefan Szabo. Gunthner a criticat serviciile de specialitate din cadrul Consiliului, despre care a afirmat ca nu conlucreaza cu consilierii. Tiberiu Gunthner a afirmat ca din aceasta cauza au fost tergiversate in judet proiectul gropii ecologice sau contractarea imprumutului de 22 milioane de euro.