Presedintele Traian Basescu a avut ieri consultari doar cu liderii partidelor parlamentare din arcul guvernamental. Temele consultarilor politice cu partidele parlamentare au fost reformarea si eficientizarea activitatii Legislativului, precum si actiunile pentru integrarea in UE. Presedintele a vrut sa afle direct de la liderii partidelor parerea despre propunerea sa privind trecerea la sistemul parlamentar unicameral, prentru care vrea sa organizeze un referendum pentru a stabili daca romanii doresc sau nu mentinerea actualului sistem parlamentar bicameral, pe care il considera prea costisitor.
Conservatorii si-au motivat prezenta la consultarile de la Palatul Cotroceni prin faptul ca ei au propus demararea discutiilor vizavi de parlamentul unicameral si votul uninominal ca masuri de reformare a clasei politice. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat inainte de intalnirea cu Basescu ca formatiunea sa politica considera ca cele doua subiecte sunt „mult prea importante pentru a fi discutate doar peste hotare sau prin declaratii politice“, ci „trebuie discutate in Romania“. Reprezentantii PNL, care s-au intalnit inca de vinerea trecuta cu presedintele, s-au pronuntat pentru introducerea votului uninominal si pentru o reforma profunda a clasei politice romanesti. In contradictie cu presedintele si cu aliatul PD, liberalii doresc mentinerea sistemului parlamentar bicameral.
PD a fost insa pe aceeasi lungime de unda cu presedintele Basescu. Liderii democrati au sustinut in fata presedintelui Basescu eficientizarea activitatii Parlamentului, cu accent pe solutia parlamentului unicameral. PSD si PRM au ramas pe pozitie si nu s-au prezentat la consultari. Parlamentarul PRM Lucian Bolcas a declarat ieri ca „PRM nu va merge la intalnirea lui Basescu cu partidele politice intrucat aceasta este o actiune propagandistica fara nici un fel de eficienta“.
Bolcas a spus ca este bucuros ca PSD are aceeasi pozitie cu PRM privind refuzul de a merge la Cotroceni, intrucat nu se poate purta un dialog cu presedintele Basescu. El a afirmat ca nu a existat o intelegere intre PSD si PRM de a nu merge la Cotroceni.