Alesii Craiovei sunt chemati sa decida diminuarea propriilor indemnizatii de sedinta, cu 30%, pe fondul crizei economice.

Dupa initiativa eliminarii taxelor pentru abonamentul telefonic si convorbiri suportate din bugetul local, un nou proiect de hotarare care vizeaza drepturile consilierilor locali a fost inregistrat ieri la Primaria Craiova. De aceasta data, alesii sunt indemnati sa renunte la 30% din cuantumul indemnizatiei de sedinta de consiliu si a indemnizatiei de sedinta a comisiilor de specialitate. Pentru participarea la un plen si la doua comisii de specialitate pe luna, un consilier ar urma sa beneficieze de 598,5 lei brut, respectiv de 472,5 lei net, fata de veniturile de mandat pe care le are in prezent pentru acelasi numar de intruniri: 855 de lei brut, respectiv 675 de lei net. Initatorii proiectului de reducere a indemnizatiilor, consilierii Gheorghe Albastroiu si Teodor Radu, au calculat o economie in bugetul local de 76.950 de lei pe an prin micsorarea cuantumului indemnizatiilor.
"In conditiile crizei economico-financiare care a afectat intreaga lume, inclusiv Romania si municipiul Craiova, si, ca urmare, veniturile proprii nu s-au mai realizat ca in anii precedenti, este oportun ca si consilierii municipali sa suporte o parte din efectele crizei economico-financiare, fapt pentru care propunem sa aprobati, domnilor consilieri, diminuarea cuantumului indemnizatiilor ce vi se cuvin, potrivit legii", se arata in raportul intocmit de cei doi consilieri. Proiectul vizeaza numai 25 de consilieri, deoarece cei doi viceprimari nu primesc indemnizatii de sedinta, si va fi supus dezbaterii pe 27 august.
Perceptorii, la rand

Economia pe care bugetul ar inregistra-o prin diminuarea indemnizatiilor consilierilor este nimic pe langa ce ar ramane in vistierie prin micsorarea sau eliminarea unora dintre stimulentele acordate inspectorilor de la Directia Taxe si Impozite a municipalitatii. Aici, cativa angajati au incasat fiecare stimulente de pana la 77.000 de lei anual. Consilierul municipal Gheorghe Albastroiu a declarat ieri ca va propune modificarea regulamentului in care se acorda aceste stimulente. "Sunt de acord sa fie stimulati oamenii, dar atunci cand fac mai mult decat au in atributiunile de serviciu, ceea ce nu e cazul la inspectorii platiti sa recupereze veniturile la buget. Le voi propune colegilor mei sa intocmim un proiect de hotarare in acest sens", a spus Albastroiu. In 2006, de pilda, cheltuiala totala cu stimulentele angajatilor de la Taxe si Impozite a fost de 450.000 de lei.