Seara cu scantei la Mangalia, cand mai multi consilieri social-democrati au fost exclusi din partid pe motiv ca se constituiau, dupa cum considera presedintele Claudiu Tusac, in ",masina de vot" a primarului Zamfir Iorgus. Sedinta de Birou Permanent Local al PSD Mangalia, incheiata cu eliminarea a sase membri - consilieri in Consiliul Local Municipal Mangalia - a explicat "inculpatilor" ca se fac vinovati de semnarea unui protest alaturi de alti consilieri PNL si unul PRM, fara a consulta insa conducerea partidului. Protestul in cauza este rezultatul unei sedinte de consiliu convocata pe data de 5 decembrie la initiativa consilierului independent Florin Maftei, care a dorit prin aceasta sa ceara socoteala primarului Zamfir Iorgus cu privire la mai multe materiale negative aparute in mass-media la adresa edilului-sef. Intrucat intrunirea mentionata a degenerat, consilierii PSD, alaturi de liberali si un peremist au incropit un protest pro-Iorgus, lucru care insa a atras sanctiunea de ieri seara. Desi consilierii exclusi au spus ca in protestul semnat de ei nu se preciza nici un nume si ca gestul lor nu a vizat apararea unei persoane, Claudiu Tusac a fost de neinduplecat.
"Curatenia" in PSD Mangalia a inceput in urma cu o saptamana, mai exact de Mos Nicolae (6.12.2007), cand consilierul Mihai Constantinescu a fost dat afara din partid pentru ca s-a considerat ca intre acesta si primarul Zamfir Iorgus exista o prea mare apropiere. Ieri a venit insa si randul consilierilor Ionut Diaconu, Laura Condur, Cornelia Boanta, Niculina Agache si Dan Irimia de a fi "maziliti", iar motivul a fost acelasi: primarul Zamfir Iorgus. Presedintele PSD Mangalia vrea astfel sa detaseze partidul de imaginea democratului (la acest moment) Iorgus, mai ales ca nu mai este foarte mult pana la alegerile locale, iar social-democratii isi doresc putin mai mult decat sa fie sau sa para "la remorca" primarului. Oficial insa, decizia luata de conducerea PSD Mangalia in privinta celor cinci consilieri a fost explicata dupa cum urmeaza: "In urma analizei care s-a facut la nivelul Comitetului Executiv al organizatiei municipale Mangalia a PSD, cu privire la atitudinea adoptata si mediatizata de unii colegi din Consiliul Local Mangalia, fara a avea avizul conducerii organizatiei municipale Mangalia a PSD, s-a hotarat cu majoritatea voturilor celor prezenti, retragerea sprijinului politic si excluderea din randurile membrilor PSD Mangalia, in conformitate cu prevederile articolului 12 alineatul (4) si (6) din statut, a consilierilor locali Laura Condur, Cornelia Boanta, Niculina Agache, Dan Irimia si Ionut Diaconu. Motivele care au stat la baza luarii acestei hotarari constau in nerespectarea repetata a prevederilor aticolului 11 alineatul (6), (7) si (9), cu privire la exprimarea unor pareri ce contravin orientarilor partidului si hotararilor adoptate, nerespectarea disciplinei de partid si caracterului confidential al unor informatii care au adus daune imaginii si prestigiului partidului. Totodata, s-au facut propuneri cu privire la completarea comitetului executiv al organizatiei municipale Mangalia a PSD", a aratat, ieri seara, prin intermediul unui comunicat de presa, Claudiu Tusac.

Consilierii "executati" de conducere se considera nevinovati

Presedintele PSD Mangalia va trebui sa-si faca griji insa nu doar pentru completarea comitetului executiv al organizatiei, ci si pentru gasirea unor inlocuitori in Consiliul Local, caci, dupa cum prevede legea, consilierii care au pierdut sprijinul partidului sau migreaza isi pierd mandatele. In plus, Tusac va avea de infruntat si dezaprobarea anumitor membri din conducerea judeteana a PSD Constanta, cum ar fi, de exemplu, Petre Stanca. Pe de alta parte, adica din tabara exclusa, atat Ionut Diaconu, cat si Laura Condur ne-au declarat ca nu ii sperie faptul ca risca incetarea mandatelor de consilieri. Cat priveste motivele excluderii din partid, Diaconu ne-a declarat ca: "Mi s-a parut corect sa semnez protestul, care nu facea referire la o persoana anume, putea fi si impotriva lui Iorgus", s-a justificat fostul social-democrat, care a adaugat ca nu i se pare corect ca i s-a imputat faptul ca ar fi prejudiciat imaginea PSD. La randul sau, Laura Condur ne-a precizat ca nu se cramponeaza de functia de consilier si ca nu stie daca va contesta decizia PSD Mangalia. "in orice caz, din punctul meu de vedere, e o masura incorecta. Nu am gresit cu nimic fata de partid sau alegatori. Am semnat spontan acel protest impreuna cu consilierii PNL si unul PRM pentru ca asa am simtit, pentru ca nu ni s-a parut normal ca sedintele de consiliu sa se desfasoare intr-o atmosfera tensionata. Iar daca imi pierd functia, astea sunt riscurile", a spus Laura Condur.