Denumirea prescurtata a Regiei Autonome Judetene de Apa (RAJA) are toate sansele sa devina marca inregistrata, dupa ce consilierii judeteni au aprobat ieri ca viitoarea societate pe actiuni care va inlocui actuala Regie sa se denumeasca, pur si simplu, SC RAJA SA. Propunerea i-a apartinut presedintelui CJC, Nicusor Constantinescu, care este de parere ca denumirea generica de RAJA a devenit deja un brand constantean care trebui protejat. Dupa transformarea in societate pe actiuni, Regia urma sa se denumeasca SC Servicii Trust Sud Est SA, titulatura care i s-a parut lui Constantinescu ca seamana mai mult cu trupa 3 Sud Est decat cu o regie juudeteana de apa. Transformarea RAJA in societate pe actiuni, a carei Adunari Generale a Actionarilor va fi formata din toti cei 37 de consilieri judeteni, a fost subiectul cel mai interesant al unei sedinte dominata de duelul Manea- Constantinescu.
Marul discordiei dintre cei doi consilieri l-a reprezentat orasul Harsova, liberalul Manea acuzandu-l pe Constantinescu pentru faptul de a nu fi aprobat nici o finantare a acestei localitati. In replica, presedintele CJC sustine ca a semnat cu mana lui inca de acum doua saptamani un ordin de plata pe septembrie pentru orasul condus de liberalul Chirita. Problema repartizarii fondurilor a fost si prilej de amuzament pentru Constantinescu, care a tinut sa-i reaminteasca liderului liberal Victor Manea situatia primarului din Valu lui Traian: "i-ati dat bani de la guvern sa treaca la PNL si ati luat teapa, ca a trecut la PD". Nici primarul Mangaliei nu a scapat de "mangaierile" presedintelui CJC, care s-a referit la faptul ca acest oras nu a primit nici un ban de la Guvern in ultimul timp: "Singurul prejudiciat e saracul Iorgus, ca a trecut degeaba la PD". Dincolo de intepaturile mai mult sau mai putin colegiale dintre Constantinescu si Manea, trebuie precizat faptul ca CJC a aprobat ieri scumpirea apei, doar consilierii Aliantei votand impotriva acestui proiect.

Stelian Dutu, responsabil de datoriile RAJA - sustine Nicusor Constantinescu

Manea a considerat ca, desi este vorba despre aplicarea unei decizii a Ministerului Mediului, majorarea tarifului de la 17.000 lei la 21.000 lei este mult prea mare. RAJA s-a aflat astfel in centrul atentiei pe intregul parcurs al sedintei CJC, directorul Felix Stroe fiind obligat sa dea nenumarate explicatii despre activitatea regiei pe care o conduce, la solicitarea consilierilor Aliantei. Rolul malefic jucat de Stelian Dutu in viata RAJA este una dintre piesele preferate ale lui Nicusor Constantinescu, care nu scapa nici o ocazie pentru ale reaminti consilierilor Aliantei ca un credit contractat de Dutu in calitatea sa de presedinte al CJC a adus RAJA in situatia a plati peste 200 miliarde de lei anual, pana in 2016, catre BERD. Din acest motiv, RAJA isi cheltuie tot profitul pe plata datoriei, reusind totusi sa devina mult mai performanta ca in perioada Dutu, potrivit celor spuse de Stroe. Acesta sustine ca eficienta regiei de apa constantene este mai ridicata chiar si decat cea a Londrei, RAJA avand acum de recuperat creante de doar 60 miliarde lei, ceea ce reprezinta un procent de 4% din cifra sa de afaceri, in conditiile in care BERD permisese un procent de 20%. Comparativ, in 2003, cand Stelian Dutu era presedinte al CJC, RAJA avea de recuperat creante de peste 400 miliarde lei, a mai declarat Stroe.