Conservatorii si-au demonstrat inca o data abilitatea de a juca la dublu in politica. Consiliul Judetean Galati are un nou vicepresedinte, pe social-democratul Eugen Chebac, ales cu sprijinul PC. In semn de protest, reprezentantii PNL si PD au parasit sala de sedinte.

Sedinta de vineri seara din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Galati a condus la alegerea unui nou vicepresedinte, numit dintre membrii PSD, desi functia trebuia sa revina Aliantei PNL-PD, daca protocolul Coalitiei nu ar fi fost incalcat de PC.
Consilierii PNL si PD au parasit sala de sedinte in semn de protest fata de „tradarea“ consilierilor PC.
La sedinta ordinara a CJ Galati de vineri, un consilier a propus realegerea unuia dintre vicepresedinti si l-a propus pe consilierul PSD Eugen Chebac. Acesta mai fusese ales in urma cu cateva saptamani pe acelasi post, insa validarea a fost blocata in urma depunerii de catre prefectul de Galati a unei cereri in Contenciosul Administrativ. Prima alegere a lui Chebac a dus la ruperea „de facto“ a protocolului local de colaborare dintre PNL, PD si PC, incheiat inca inainte de alegerile locale din 2004 si care a dus la impartirea functiilor de conducere ale CJ astfel: presedinte - Eugen Durbaca (foto), liderul local al PC, vicepresedinti - Victor Paul Dobre (liderul PNL Galati, acum secretar de stat la MAI) si Mircea Toader (liderul PD Galati, acum secretar de stat la MAI). In vara lui 2005, Dobre a renuntat la functie, in locul lui fiind aleasa Marcela Sighinas (PNL). La scurt timp, si Mircea Toader a renuntat la postul sau, in locul sau urmand sa fie ales un consilier al PD.
La sedinta de alegeri din septembrie insa, PSD a avansat o alta propunere, Eugen Chebac, care a obtinut majoritatea voturilor.

Continuitate in tradare

Atat Dobre, cat si Toader au reclamat, atunci, faptul ca cei mai multi dintre consilierii PC „au tradat“ votand pentru candidatul PSD, iar prefectul PNL Mihai Capra (PNL) a atacat in contencios validarea alegerii lui Chebac, invocand unele „neregularitati“ ale votului.
Vineri seara, a fost convocata o alta sedinta, ordinara, a CJ Galati, pe a carei ordine de zi nu figura realegerea vicepresedintelui. La un moment dat, un consilier PSD a propus introducerea pe ordinea de zi si „realegerea vicepresedintelui“. Consilierii PD si PNL s-au opus vehement si au cerut un ragaz pentru consultari. Presedintele CJ, conservatorul Eugen Durbaca, a refuzat sa acorde pauza, iar grupul de consilieri PNL si PD au parasit sala.
Ulterior, consilierii PSD si PC au votat, in unanimitatea celor prezenti, realegerea lui Eugen Chebac. In acest moment, in cadrul CJ Galati sunt 12 consilieri PNL, 11 de la PSD, noua de la PC si trei de la PD.
„Nu mai poate sa existe o coalitie cu PC, e clar. (...) S-a incalcat clar protocolul pe care noi l-am avut cu conservatorii si care prevedea limpede ca la orice alegere pentru functiile de presedinte si vicepresedinti cele trei parti (PNL, PD PC - n.r.) sa se sprijine reciproc“, a declarat sambata Mircea Toader, presedintele PD Galati.