Congresul PNL, de la inceputului acestui an, a validat o echipa de conducere, in frunte cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a avut de contrabalansat curentele de opinii initiate de Valeriu Stoica, venit in fata delegatilor cu proiectul fuziunii PNL-PD, si de Viorel Catarama, care a propus modificarea statutului in sensul eliminarii prevederii ca PNL este membru al Internationalei Liberale, pentru a se lasa posibilitatea indreptarii catre familia populara europeana.
Pe parcursul anului, neintelegerile referitoare la drumul pe care trebuie sa-l aiba PNL, mai ales in contextul participarii alaturi de PD la guvernare, au reaparut in atentia opiniei publice.
Astfel, conducerea liberala, unita sub stindardul lui Tariceanu, a fost deseori atacata de fostul lider PNL, Valeriu Stoica. In momentul in care tema alegerilor anticipate devenise principalul subiect politic, in vara lui 2005, Stoica a opinat ca Theodor Stolojan ar fi cel mai potrivit sa preia functia de prim-ministru.
"Conducerea PNL respinge toate atacurile impotriva partidului si a liderilor sai, venite din orice parte si pe orice tema", a fost reactia purtatorului de cuvat al PNL, Eugen Nicolaescu.
Totusi, Tariceanu a primit un vot de neincredere din partea propriei sale echipe in momentul in care a jonglat cu demisia de onoare din fruntea Guvernului, ministrul liberal Mona Musca, apropiata a taberei Stolojan din PNL, anuntand renuntarea la portofoliul Culturii.

Sanctiuni

Tensiunile in cadrul PNL au continuat si dupa ce a cazut planul declansarii alegerilor anticipate. "S-au ratat doua momente importante. Unirea celor doua partide din Alianta si declansarea alegerilor anticipate. Aceste nereusite sunt greseli cu impact strategic facute de Alianta si au efect pe parcursul a cel putin patru ani", a criticat in noiembrie fostul presedinte liberal Theodor Stolojan actuala conducere a PNL.
Astfel ca tema reintrodusa de curand in atentia opiniei publice chiar de presedintele Traian Basescu, referitoare la necesitatea unei fuziuni intre PNL si PD, are toate premisele sa creeze probleme serioase intre conducerea liberala si contestatarii sai.
Pana acum, singura masura luata de catre Tariceanu, in calitate de lider al partidului, a fost initiativa de tragere la raspundere a tuturor celor care "aduc atingere imaginii partidului". La mijlocul lui decembrie, demersul s-a concretizat prin suspendarea pe un an din structurile de partid a lui Cristian Boureanu, membru in Biroul Permanent Central al PNL, in apararea sa sarind doar Valeriu Stoica si Mona Musca.