Adrian Nastase, candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR la Presedintia Romaniei, ocupa primul loc in preferintele alegatorilor romani, el obtinand duminica 42,9 la suta din voturi, potrivit datelor sondajului realizat la iesirea de la urne la ora 21, de Insomar in colaborare cu Metromedia Transilvania, comandat de TVR 1.
Principalul contracandidat al sau, Traian Basescu, reprezentantul Aliantei D.A. PNL-PD, a primit 35,1 la suta din voturile exprimate.
Restul candidatilor au primit voturi dupa cum urmeaza: Corneliu Vadim Tudor /Partidul Romania Mare/ - 11,6 la suta, Marko Bela /Uniunea Democrata Maghiara din Romania/ - 4,3 la suta, Gheorghe Ciuhandu /Partidul National taranesc Crestin Democrat/ - 1,7 la suta si George Becali /Partidul Noua Generatie/ - 1,8 la suta.
Dupa cum reiese din aceste estimari, nici unul dintre candidatii la functia suprema in stat nu a obtinut 51 la suta din totalul alegatorilor romani, pentru a putea fi declarat castigator din primul tur. In aceste conditii, se impune organizarea unui al doilea tur de scrutin, la data de 12 decembrie a.c., in care vor intra candidatii clasati pe primele doua locuri.
In competitia pentru Parlament, estimarile celor doua institute de sondare a opiniei publice arata ca Uniunea Nationala PSD+PUR a primit 39,3 la suta pentru Senat si 39,1 la suta la Camera Deputatilor din voturile exprimate, iar Alianta D.A.PNL-PD 34,2 la suta /S/ si, respectiv, 33,9 la suta /CD/. Situatia celorlalte partide se prezinta, conform acelorasi estimari, dupa cum urmeaza: PRM - 13,1 la suta /S/ si 12,9 la suta /CD/, UDMR - 6,2 la suta /S/ si 6,1 la suta /CD/, PNG - 2,2 la suta /S/ si 2,2 la suta /CD/ si PNCTD - 1,7 la suta /S si CD/.
si sondajul realizat la iesirea de la urne, la ora 19, de CURS, comandat de Antena 1, arata ca Adrian Nastase si UN PSD+PUR au cistigat alegerile de ieri. Astfel, Adrian Nastase a fost votat de 41,1% dintre romani, Traian Basescu de 35,2%, urmat de Corneliu Vadim Tudor cu 12,4%, Marko Bela cu 4,2%, George Becali-2% si Gheorghe Ciuhandu-1,8%.
Potrivit sursei citate, rezultatele arata ca romanii au votat pentru Senat in procent de 38,9% UN PSD+PUR, 35,4% au votat Alianta PNl-PD, 13,1% PRM si 5,5% UDMR. Situatia este aproape identica la Camera Deputatilor: 38,9% au votat UN PSD+PUR, 35,4 PNL-PD, in timp ce 13,2 % au preferat PRM si 5,4% UDMR.Sondajul are o marja de eroare de 2%.