Cei mai multi dintre noi "traim" conflictul din sudul Libanului prin prisma imaginilor difuzate de diverse ziare si posturi de televiziune. Dar, in ceea ce priveste autenticitatea acestor imagini, trebuie spus ca nu este intotdeauna real ceea ce vedem.
Dupa cum informeaza site-ul Orange County Register, saptamana trecuta, agentia Reuters a retras o fotografie modificata, realizata de unul dintre colaboratorii sai stabili.
Blog-urile de internet, care monitorizeaza informatiile difuzate despre acest conflict din Orientul Mijlociu, au ridicat semne de intrebare privind autenticitatea imaginii captate de Adnan Hajj. In cele din urma, oficialii Reuters au admis ca, desi este impotriva politicii agentiei, fotografia respectiva fusese modificata.
In urma acestui incident, Reuters a pus capat colaborarii cu Hajj. O "incursiune" printre fotografiile realizate de el a condus insa la descoperirea altei imagini "falsificate", in care aparea un avion israelian; imaginea fusese modificata in Photoshop astfel incat numarul de bombe pe care acesta le lansa parea mai mare.
Potrivit sursei citate, in era fotografiilor digitale exista o multime de pachete software care permit manipularea computerizata a imaginilor. Tom Szlukovenyi, editor pentru Reuters Global Picture, considera ca "manipularea fotografiilor este total inacceptabila si contravine principiilor agentiei Reuters".
Intr-o perioada in care oricine poate publica orice pe internet, credibilitatea ar trebui sa fie "moneda de schimb" a presei. Insa astfel de incidente arata ca si aceasta moneda se poate devaloriza la fel ca oricare alta.