Partidul Initiativa Nationala (PIN), a carui sigla electorala este ursul brun,
a inceput concursul pentru europarlamentare. Bihorul are rezervate trei locuri pe listele acestei formatiuni politice. Candidatii vor fi selectati in urma unui examen scris, sustinut la sfarsitul acestei luni.
Sub sloganul "Jos gerontocratia!", liderul PIN Cozmin Gusa isi cauta candidati la alegerile pentru Parlamentul European in toata tara.
Pentru judetul Bihor au fost stabilite trei pozitii. Aspirantii la un loc pe listele europene ale acestei formatiuni politice trebuie sa indeplineasca "10+1" criterii de baza, cum ar fi "varsta intre 30 si 40 de ani", astfel incat sa nu poata avea "legaturi consistente" cu regimul comunist. Un alt criteriu este ca toti candidatii sa aiba studii superioare, de preferat studii aprofundate, si sa cunoasca cel putin o limba straina. Pentru cei din Transilvania, PIN recomanda viitorilor europarlamentari cunoasterea limbii maghiare, macar la nivel de conversatie, "viitorul candidat PIN pentru PE din Transilvania are datoria de a prelua si a prezenta in Europa problematica si nevoile romanilor de origine maghiara". De asemenea, ei trebuie sa aiba experienta profesionala relevanta, sa cunoasca institutiile UE si problemele pe care Romania le va infrunta in procesul de integrare, sa nu aiba idei sau proiecte extremiste sau xenofobe, sa nu detina averi care nu pot fi justificate, sa nu fi apartinut structurilor de conducere ale PCR sau ale Securitatii si sa nu planeze asupra lor suspiciuni de colaborare cu Securitatea.
Europarlamentari nepatati
"PIN nu va accepta in randurile candidatilor sai persoane carora li s-au adus acuzatii grave (in primul rand de coruptie) sau persoane care nu au fost in stare sa lamureasca astfel de acuzatii. PIN crede in prezumtia de nevinovatie, dar, in acelasi timp, considera ca, din respect pentru alegatori, nu pot fi propusi electoratului roman oameni asupra carora planeaza suspiciuni pe care acestia nu le pot lamuri", este una dintre pretentiile PIN. Cozmin Gusa spune ca accepta si tineri care au parasit alte formatiuni, dar numai in masura in care este clar ca au facut-o din principii, si nu in mod oportunist.
La finele acestei luni, candidatii din tara vor concura pentru primele pozitii cu deputata Lavinia Sandru, cunoscatoare a doua limbi straine si absolventa a unui masterat in stiinte politice.
Concurentii la lista europarlamentara PIN vor avea o bibliografie de studiat, iar evaluarile vor fi facute de o comisie formata din membri ai conducerii partidului si profesori universitari.