Blogul unui Liberal de Stanga: Ne vedem la anu´!

Ne vedem la anu! Cam asta e concluzia Consiliului European de la Bruxelles, Consiliu care a ajuns un soi de blestem pe capul proiectului european. Era previzibil. Marea Britanie s-a situat permanent pe pozitii maximaliste, si radicale. Germania a fost cu curu intre doua luntrii, si n-a fost nici convinsa ca poate obtine un acord si nici determinata sa-l obtina cu orice pret. Decat sa se ajunga la un impas determinat de exercitarea dreptului de veto, s-a preferat intreruperea lucrarilor, pentru a se mai negocia. Semn ca bate ceva vant al schimbarii raporturilor de forte in sanul Consiliului European.
Trei sunt cei care ies bine mototoliti din afacerea asta. Primul este Van Rompuy, care a iesit, inoportun, cu o varianta de buget, pe care nu a discutat-o cu toti protagonistii. El s-a situat net de partea contributorilor. Si a complicat lucrurile. Al doilea este Barroso, care nu si-a aparat bugetul, desi era sustinut si de votul Parlamentului European, aliniindu-se in spatele lui Van Rompuy. Al treilea este David Cameron, care, intr-un fel, a devenit odios pana si prietenilor sai din Consiliu.
De castigat, n-a castigat nimeni. Nu stiu ce-o sa zica basescu. Un basescu al dracului de euforic, care ne-a mai scuipat odata, hahaind, pe noi, cei care am votat pentru destituirea lui. Dar trebuie sa aiba un morman de tupeu, ca sa prezinte aceasta amanare ca pe o victorie. Pentru ca jocul cifrelor o ia de la zero. Si totul este posibil. Inclusiv sa ne fie si mai rau dupa cateva luni de "meditatie" din partea contributorilor. Sa nu ne bucum pana nu sarim hopul...