Peste 2,5 milioane de moldoveni au avut de ales intre 20 de formatiuni politice si 19 candidati independenti care isi disputa cele 101 locuri din Legislativul de la Chisinau.
Potrivit exit poll-ului IRES, realizat la comanda Publika TV, Partidul Liberal-Democrat Moldovean (PLDM) s-a clasat pe primul loc in urma alegerilor din Republica Moldova, obtinand 34,4% din voturi. Pe locul al doilea s-a clasat Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), cu 26% din voturi, urmat de Partidul Liberal (PL) - condus de presedintele interimar Mihai Ghimpu, cu 15,6% si de Partidul Democrat (PDM) al lui Marian Lupu, cu 15,1% din voturi. Aproape de pragul electoral s-a aflat si Alianta Moldova Noastra (AMN), condusa de Serafim Urechean, care a obtinut 3,1% dintre voturi. Rezultatele sunt stabilite pe baza rezultatelor inregistrate la ora 19.00, cu doua ore inaintea inchiderii urmelor.
Un alt exit-poll, realizat de catre Compania CBS-Axa, care a fost realizat la comanda Prime TV, da pe primul loc PCRM cu 33,8% din voturi, PLDM - 32,2%, PL - 10%, PD - 14%.
"Faptul ca atat de multi concetateni au votat, alegand viitorul, demonstreaza ca suntem o societate matura, o societate care a inteles ca doar prin implicare putem merge inainte (...) In urma alegerilor, urmeaza sa ne bucuram, insa aceasta perioada este una foarte scurta. Rezultatul va insemna responsabilitate si munca pe care va trebui sa o depunem incepand de marti", a declarat presedintele PLDM, Vlad Filat.
Daca scorul va fi apropiat celui din exit poll-uri, adica Partidul Comunistilor din Republica Moldova sa nu obtina mai mult de o treime din voturi, atunci partidele care formeaza fosta Alianta pentru Integrare Europeana si-ar putea impune presedintele. Pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova sunt necesare voturile a 61 de parlamentari din totalul celor 101.