Plenul Senatului a aprobat ieri cu 39 de voturi "pentru", cinci "impotriva" si o abtinere propunerea reprezentantului Aliantei D.A. Marius Marinescu, privind infiintarea unei comisii de ancheta avand drept scop investigarea conditiilor de legalitate privind privatizarea SNP Petrom. Un senator propus in comisia de ancheta a votat insa impotriva infiintarii acesteia.
Din Comisia de ancheta fac parte Marius Marinescu (PD), Serban Stratila (PNL), Vasile Dan Ungureanu (PSD), Radu Catalin Mardare (PSD), Carol Dina (PRM), Gheorghe Constantin (PC) si Fekete Szabo Andras (UDMR). Conform senatorului Marius Marinescu, componenta comisiei si conducerea acesteia au fost stabilite tinan-du-se cont de algoritmul politic.
Astfel, s-a convenit ca presedintia comisiei si functia de secretar sa revina opozitiei, respectiv senatorului PRM Carol Dina si social-democratului Danut Ungureanu. In proiectul de hotarare privind infiintarea comisiei se arata ca Senatul "cere tuturor organelor de stat, institutiilor si organizatiilor sa puna la dispozitia comisiei de ancheta orice informatii si documente care sunt de natura sa serveasca activitatile acesteia".

UDMR a votat impotriva

Totodata, senatorul Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) Andras Fekete a votat impotriva constituirii comisiei desi fusese nominalizat sa faca parte din aceasta. Potrivit lui Marinescu, singura explicatie plauzibila pentru gestul lui Fekete este aceea ca i s-a refuzat functia de secretar al comisiei.
Pe de alta parte, un alt senator care a votat impotriva, liberalul Radu Campeanu, este unul dintre cei 38 de senatori initiatori ai hotararii. Marinescu a declarat ca rolul comisiei va fi acela de a face o analiza a expertizelor economice si financiare si va cerceta toate contractele de privatizare si concesionare care au facut parte din procesul de privatizare a SNP Petrom.
Raportul comisiei de ancheta va fi prezentat pana la 26 martie 2007, a mai spus Marinescu.