Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Comisia Europeana (CE) a cerut acceptul Parlamentului European de a taia o parte din fondurile destinate aderarii Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen, scrie marti cotidianul sofiot Klassa. Cererea este motivata prin faptul ca cele doua tari nu au demonstrat eficienta in absorbtia acestor fonduri, a anuntat parlamentarul european Ivailo Kalfin. Comisia isi cere inapoi 27,5 milioane de euro din fondurile pentru Schengen, a spus Kalfin fara sa precizeze ce parte din aceasta suma revine Bulgariei si ce parte revine Romaniei. El a spus ca valoarea contractelor incheiate de guvernul bulgar este mai mica decat cea anuntata initial si de aceea Comisia Europeana cere inapoi o parte din bani.
Comisia Europeana propune ca Bulgaria sa fie privata si de o parte din fondurile din cadrul programului de preaderare ISPA, a mai spus Kalfin, care a ocupat postul de ministru al afacerilor externe in guvernul socialistului Serghei Stanisev. Motivul este acelasi ca si in cazul banilor pentru Schengen.
Surse din reprezentanta Comisiei Europene la Sofia au precizat ca redistribuirea fondurilor este o procedura normala la sfarsitul fiecarui an. Daca o tara reuseste sa incheie contracte la o valoare mai mica, asta inseamna ca aceasta economiseste banii contributorilor europeni, a spus un reprezentant al Comisiei.
Parlamentarul european Andrei Kovacev din partidul GERB, aflat la putere la Sofia, a spus ca, dupa ce Comisia Europeana a prelungit termenele pentru absorbtia fondurilor pentru Schengen, tara sa a contractat toti banii. Iar ministrul internelor Tvetan Tvetanov s-a laudat luni ca Bulgaria a absorbit 100 la suta din banii pentru pregatirea de aderare la spatiul european fara frontiere. ‘Guvernul bulgar a reusit sa absoarba 100 la suta din banii asigurati de Comisia Europeana si sa asigure o cofinantare de 28 milioane de euro‘, a spus Tvetanov.
Europarlamentarul Ivailo Kalfin a afirmat ca, in cadrul programului ISPA, Bulgaria va primi 4 milioane de euro mai putin. Cu fondurile din programul ISPA se finanteaza constructia autostrazii Liulin si alte proiecte de infrastructura sau de mediu, mai scrie ziarul.
Bulgaria poate sa piarda sansa de a adera la spatiul Schengen daca guvernul nu realizeaza reformele necesare, a avertizat Ivan Kostov, lider al partidului Democratii pentru o Bulgarie Puternica, citat de ziarul Dnevnik. ‘Suntem profund ingrijorati ca Bulgaria ar putea sa nu adere la spatiul Schengen din cauza problemelor legate de lupta impotriva crimei organizate‘, a spus Kostov. In opinia fostului premier bulgar, capitolul Schengen va fi principalul criteriu care va masura eficienta guvernului in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate.