Parlamentarii Comisiei privind interceptarile vor continua ancheta la sediile Parchetului instantei supreme, Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) si Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), a anuntat ieri presedintele Comisiei, senatorul PSD Cristian Diaconescu.
Astfel, Diaconescu a declarat ca parlamentarii comisiei au convenit sa initieze o serie de "ultime discutii" cu reprezentantii institutiilor cu atributii si responsabilitati in domeniul interceptarilor. El a aratat ca parlamentarii se vor intalni cu sefii Parchetului General, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si unitatii speciale a Ministerului Internelor si Reformei Administrative chiar la sediul acestor institutii. "Am primit si o invitatie din partea Parchetului General. Conducatorii acestei institutii, ai Ministerului Public sunt dispusi sa aiba un dialog cu noi. Este in regula, o sa onoram aceasta invitatie. Vom merge noi la sediul Parchetului pentru a avea o discutie clarificatoare in legatura cu elementele care reprezina chestiunile de baza in indeplinirea si exercitarea mandatului nostru", a explicat senatorul PSD.

Muntele la... Mahomed

Diaconescu a spus ca parlamentarii se vor deplasa la sediul Parchetului General pentru ca procurorii "considera ca, din punctul de vedere al protectiei drepturilor si libertatilor autoritatii judecatoresti, ar fi mai util ca Parlamentul sa se deplaseze la o astfel de institutie". Consiliul Superior al Magistraturii a hotarat la 24 mai ca procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din autoritatea judecatoreasca. CSM invoca decizii ale Curtii Constitutionale referitoare la neconstitutionalitatea convocarii judecatorilor in fata comisiilor parlamentare. In mod exceptional, procurorii pot participa in calitate de invitati la Comisiile parlamentare, atunci cand este necesara lamurirea unor aspecte de natura tehnica sau pentru clarificarea unor informatii de interes public. Consiliul a fost sesizat la 10 mai de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la solicitarea pe care i-a adresat-o presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Acesta i-a cerut procurorului general, Codruta Kovesi, sa dispuna prezentarea unor procurori si a "oricaror persoane citate" in fata Comisiei comune parlamentare de ancheta pentru verificarea informatiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicatiilor, in vederea audierii.