Liberalii si-au prezentat propunerile privind revizuirea Codului Electoral, sustinand introducerea votului uninominal, reformarea actualei Autoritatii Electorale Permanente, prevenirea votului multiplu si impunerea sanctiunii maxime pentru oficialii care influenteaza votul alegatorilor.
Obiectivul principal al PNL este, dupa spusele secretarului general al Guvernului Mihai Voicu (foto), "introducerea votului uninominal". Acesta a declarat ca "a venit momentul in care partidele politice parlamentare sa dovedeasca faptul ca afirmatiile facute pana in prezent nu sunt simple declaratii politice". "De aceea, trebuie sa ne gandim si sa propunem un sistem electoral care sa nu trimita in Parlament persoane pe baza reprezentarii majoritare", a precizat Mihai Voicu, spunand ca in ultimii ani, in Europa, au fost gasite solutii de sisteme mixte, in care votul uninominal sa fie o parte consistenta si importanta, dar, in acelasi timp, reprezentarea partidelor politice sa fie cat mai aproape de proportia de voturi pe care cetatenii le acorda partidelor respective.

Transparenta electorala si sanctiuni maxime

De asemenea, PNL propune reformarea actualei Autoritati Electorale Permanente, considerand ca nasterea pripita a acestei institutii a daunat bunei functionari a acesteia.
Propunerea liberalilor in acest caz este o conducere formata din presedinte si patru vicepresedinti, sub conditia ca nici unii dintre acestia sa nu fi fost membri ai vreunui partid politic. Alte intentii ale liberalilor constau in reformarea prevederilor referitoare la alegerea presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, asigurarea transparentei procesului electoral si prevenirea votului multiplu.