Plenul Senatului a respins modificarea Codului de Procedura Penala, desi a adoptat mai multe amendamente, inclusiv de eliminare a obligativitatii purtarii permanente a unui sistem electronic de supraveghere, pentru inculpatii care nu au voie sa paraseasca localitatea.
Proiectul a fost respins cu 55 de voturi "pentru", 7 abtineri si 12 voturi "contra". Pentru aprobarea acestei legi erau necesare minimum 69 de voturi "pentru".
Desi au respins acest proiect in ansamblu, senatorii au adoptat, anterior votului final, un amendament al reprezentantului PNL Norica Nicolai, prin care au eliminat o serie de prevederi referitoare la obligativitatea purtarii permanente a unui dispozitiv electronic de supraveghere pentru inculpatii eliberati provizoriu, pentru invinuitii care nu au voie sa paraseasca localitatea si pentru cei in cazul carora s-a amanat executarea pedepsei.
De asemenea, amendamentul Noricai Nicolai a mai eliminat restrictia privind accesul lor la spectacole sportive ori culturale si interdictia de a conduce autovehicule, aplicate acestor categorii de inculpati.

Personalitatea lui... Hayssam

Pe de alta parte, senatorii au mai adoptat un amendament al reprezentantului PSD ßerban Nicolae, potrivit caruia "in cazul in care, pe baza actelor medicale, se constata ca cel arestat preventiv sufera de o boala care nu poate fi tratata in reteaua medicala a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, instanta de judecata poate dispune, la cererea adminstratiei locului de detinere, efectuarea tratamentului sub paza permanenta in reteaua medicala a Ministerului Sanatatii".
Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Peter Eckstein Kovacs, a declarat, dupa vot: "Se pare ca exista colegi care agreeaza mai mult personalitatea lui Omar Hayssam decat pe a doamnei ministru Monica Macovei". La randul sau, Norica Nicolai a sustinut ca membrii Coalitiei s-au mobilizat exemplar pentru a adopta Codul de Procedura Penala si ca nu intelege de ce reprezentantii PSD nu au votat acest proiect