Depasirea termenului de 15 septembrie pentru schimbarea presedintilor social-democrati ai celor doua Camere ale Parlamentului nu-i lasa Puterii decat solutia contracararii oricaror tergiversari din partea Opozitiei. La Camera Deputatilor, Comisia juridica a dat deja aviz favorabil cu privire la constitutionalitatea proiectului de hotarare pentru modificarea regulamentului acestui for legislativ.

Liderii Coalitiei se straduiesc sa-si mobilizeze reprezentantii parlamentari pentru a actiona eficient in indeplinirea obiectivului politic de schimbare a presedintilor celor doua Camere. Coalitia se va organiza si va actiona in asa fel incat sa contracareze atat demersurile opozitiei de amanare a procedurilor de schimbare a presedintilor celor doua Camere parlamentare, cat si atitudinea elocventa a presedintelui Camerei Deputatilor, care denota interese personale, a declarat joi seara premierul Calin Popescu-Tariceanu.
El a adaugat ca important nu este ca termenul propus initial pentru schimbarea celor doi presedinti sa fie respectat, ci ca obiectivul in sine sa fie indeplinit. Tariceanu a anuntat si sanctiuni pentru deputatii liberali care au absentat joi din Parlament.

Sanctiuni democrate

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat ieri ca strategia pentru schimbarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor include respectarea procedurilor legislative si o mai buna mobilizare a parlamentarilor pentru a fi prezenti la sedintele in care se dezbate regulamentul.
Videanu a anuntat, de asemenea, ca PD le va aplica sanctiuni parlamentarilor care nu au performante politice. Astfel, parlamentarii democrati care nu indeplinesc criteriile de activitate politica impuse de partid ar putea fi exclusi de pe listele parlamentare.
„Avem o agenda politica pe care Alianta si-a stabilit-o impreuna cu partenerii de guvernare in cadrul Coalitiei, agenda care, din nefericire, este intarziata, iar PD a hotarat ca toti acei parlamentari care au absentat, corelat cu lipsa de activitate parlamentara, sa fie sanctionati avand in vedere criteriile de cariera politica pe care PD le urmareste pentru fiecare militant al sau“, a declarat Adriean Videanu.

Aviz favorabil

Comisia juridica din Camera Deputatilor a dat ieri aviz favorabil, cu 13 voturi „pentru“, proiectului de hotarare privind modificarile aduse regulamentului acestui for legislativ, iar decizia consemneaza faptul ca nu exista texte neconstitutionale.
Cu toate ca Biroul comisiei hotarase joi ca dezbaterile sa inceapa saptamana viitoare, Camera a avut program de lucru in comisiile permanente, ocazie cu care deputatii Puterii au adus in discutie necesitatea dezbaterilor la regulament, remarcand faptul ca s-a consumat intervalul de 24 de ore intre depunerea proiectului de modificare si inceperea dezbaterilor.Sedinta nu a fost lipsita de tensiuni, deputatii opozitiei parasind sala pe motiv ca nu li se acorda cuvantul si dorind sa lase comisia fara cvorumul regulamentar necesar desfasurarii lucrarilor.Presedintele Comisie Juridice, deputatul conservator Sergiu Andon, a absentat de la lucrari, functia de presedinte revenindu-i vicepresedintelui Cornel Stirbet (PNL).
Acesta a facut un apel nominal, in urma caruia a rezultat ca la lucrarile sedintei sunt prezenti 13 deputati din 25, ceea ce constituia de fapt cvorumul legal.

Opozitia contestatara

Deputatii PSD si PRM membri ai Comisiei juridice au anuntat ca vor sesiza conducerea Camerei pe motiv ca avizul favorabil dat de Comisia juridica la proiectul privind modificarile Regulamentului Camerei s-a facut in lipsa cvorumului. „Vom pune la dispozitia Biroului Permanent al Camerei stenograma cu sedinta Comisiei juridice, cu acest simulacru de aviz“, a declarat Florin Iordache (PSD), secretar al comisiei, care a mai spus ca doar „o parte nesemnificativa“ dintre membrii comisiei a participat la lucrarile sale. Florina Jipa (PRM), secretar al Comisiei juridice, a declarat ca avizul dat de comisie „este lovit de nulitate“ si ca liberalii si democratii nu au respectat decizia conducerii comisiei de a incepe dezbaterile saptamana viitoare.