Opozitia obtine din nou victorii in Parlament fara sa faca un efort deosebit. Din cauza absentei parlamentarilor Puterii de la vot, legile pica una dupa alta.
Plenul Camerei Deputatilor a respins ieri cu 142 de voturi "pentru" si 106 voturi "impotriva" ordonanta de urgenta cu privire la modificarea si completarea legii pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, pe care deputatii au adoptat-o pe articole saptamana trecuta. Actul normativ in cauza are caracter organic si trebuia votat de majoritatea calificata a deputatilor.
Ordonanta, respinsa la sfarsitul anului trecut si de catre Senat, a cazut din cauza absentarii parlamentarilor Coalitiei in timpul votului final. Astfel, a fost respinsa "posibilitatea folosirii investigatorilor sub acoperire sau a celor cu identitate reala pentru obtinerea mijloacelor de proba, numai in cazul in care un functionar a savarsit o infractiune de luare de mita" pentru o perioada maxima de patru luni.
Tot din cauza lipsei deputatilor actualei Puteri a picat proiectul de lege privind infiintarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. ßi aceasta ordonanta nu a intrunit, la votul final din Camera Deputatilor, conditia majoritatii calificate, astfel ca documentul a fost respins, cu 148 de voturi "pentru", 105 "impotriva" si 7 abtineri. Trebuie mentionat ca nepromovarea acestei ordonante ar putea compromite angajamentele luate de Romania la capitolul Justitie si Afaceri Interne.

Adoptare tacita

Proiectul de lege al unor parlamentari PSD privind schimbarea declaratiilor de avere a fost aprobat tacit in Senat, pentru ca nimeni nu a realizat ca a trecut perioada de timp obligatorie pentru discutarea initiativei legislative. Puterea mai poate schimba soarta proiectului in Camera Deputatilor, avand in vedere ca initiatorii proiectului au solicitat ieri retragerea lui.
Proiectul de lege initiat de 6 deputati PSD propune inlocuirea actualelor declaratii de avere cu alt model de document declarativ. Parlamentarii Opozitiei vor sa se revina la formularele cu casute, mult simplificate fata de cele actuale, in care se bifeaza cu "da" sau "nu".