Coalitia nu mai functioneaza sub nici o forma, cele patru partide componente votand de fiecare data dupa propriile interese. Ieri, in Camera Deputatilor s-a constatat inca o data acest lucru, un proiect al senatorului UDMR Gyorgy Frunda fiind sustinut de Opozitie, PSD si PRM, si doua partide de la putere, UDMR si PC. Cu toate acestea, initiativa legislativa a fost respinsa pentru ca nu a intrunit numarul necesar de voturi.
Desi in martie ministrul Justitiei a reusit sa obtina un sprijin politic atat de la Coalitie, cat si de la Opozitie pentru ca procurorul-general si seful DNA sa ramana in subordinea sa, ieri, in plenul Camerei Deputatilor, Monica Macovei a pierdut aceasta sustinere, prin schimbarea pozitiei de catre deputatii UDMR, PC, PSD si PRM.
Cu toate acestea, deputatii au respins cu 151 de voturi "pentru", 91 "impotriva" si 10 abtineri, proiectul de lege al senatorului Gyorgy Frunda privind numirea procurorilor-sefi la propunerea CSM si nu a ministrului Justitiei.
Fiind un proiect de lege organica, pentru care erau necesare 167 de voturi, proiectul a fost respins, desi a intrunit mai multe voturi favorabile decat negative.
In favoarea propunerii senatorului UDMR s-au pronuntat, aproape in majoritate, deputatii PSD, UDMR, PRM si PC, in timp ce deputatii PD si cei ai PNL (cu cateva exceptii) au votat negativ.
In cursul dezbaterilor, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat ca prin scoaterea procurorului general din subordinea Ministerului Justitiei se asigura eficientizarea activi-tatii procurorilor pentru ca "ministerul nu-i mai poate santaja cu revocarea din functie daca rechizitoriul nu este asa cum vrea ministrul Justitiei". Dezbaterile au fost intrerupte la un moment dat de deputatul Nati Meir care a solicitat o pauza de reculegere pentru "cantaretul Gica Petrescu", dar reluate de tanarul pesedist Victor Ponta, care a facut un apel catre UDMR, PC si PNL pentru a incalca un ordin politic si a vota "asigurarea independentei Justitiei".

Macovei acuza politicienii anti-DNA

Dezamagita de turnura lucrurilor privind numirea procurorului-general si a sefului DNA, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca "in clipa in care DNA a inceput sa lucreze si sa cerceteze oameni politici, inclusiv parlamentari, brusc apare aceasta problema, care nu existase cand ne-am exprimat raspunderea in iulie 2005". Ea a spus ca nu intelege de ce parlamentarii vor sa schimbe ceva care "merge bine" si "sa dea eficienta parchetelor CSM-ului, care nu are acesta atributie prin constitutie si care nu raspunde in fata nimanui orice ar face", mentionand ca "daca un ministru nu si-a facut bine treaba" poate fi tras la raspundere si schimbat. Macovei a spus ca nu crede ca a facut greseli pana acum in activitatea sa si a conchis ca, in cazul in care lucrurile nu merg bine, nu este esecul sau, ci "esecul Justitiei" pentru ca "nicaieri in lumea asta lucrurile nu merg asa".
"Eu am foarte putine puteri, eu practic administrez Justitia. Trebuie sa se faca achizitiile publice, dar banii i-am obtinut. Salarii au, informatizare am facut, nu prea mai am multe lucruri de facut", a declarat ministrul Justitiei, care a apreciat ca CSM trebuie sa faca mai mult. Ea a spus ca CSM a sustinut ca tot managementul este foarte bun, dupa ce a controlat instantele din Romania anul trecut.