Colegiul CNSAS i-a solicitat ieri directorului SRI, Radu Timofte, sa-i fie predate arhiva fostei Securitati, instrumentele de evidenta ale acesteia si cladirea unde este depozitata. Membrii Colegiului au propus aplicarea solutiei prezentate de Traian Basescu pentru accesul la arhive.
“SRI a refuzat sistematic sa ni le predea pe amandoua. Si arhiva, si formele de evidenta ale arhivei au ramas din 2000 in posesia ilegala a SRI, care le-a administrat unilateral, fara nici o posibilitate de control din partea CNSAS“, arata semnatarii. Propunerea lui Traian Basescu pentru rezolvarea situatiei pare sa fie pe placul Colegiului.
Seful statului a lansat solutia ca, pana la indeplinirea formelor legale de preluare integrala a arhivei fostei Securitati, sa se recurga la regula “dublei chei“ si a “dublului sigiliu“.
Aceasta ar insemna ca de fiecare data cand CNSAS solicita accesul in arhiva sa fie prezent si un reprezentant din partea SRI, astfel incat dosarele privind securitatea nationala sa fie protejate.