Consiliul National Maghiar din Transilvania (CNMT) a respins oferta UDMR privind colaborarea in alegerile parlamentare, astfel ca UDMR va participa singura la alegerile parlamentare din noiembrie, a declarat presedintele UDMR, Béla Markó, la conferinta de presa sustinuta la Targu-Mures, conform unui comunicat de presa al Uniunii, citat de Amosnews.
Potrivit sursei citate, presedintele Uniunii a aratat ca UDMR continua pregatirile pentru alegeri, s-a incheiat procesul de depunere a dosarelor de candidatura, iar in zece zile se va incheia si in organizatiile teritoriale stabilirea ordinii candidatilor. La nivelul intregii tari UDMR inscrie 452 de candidati pentru alegerile parlamentare.
Béla Markó a reamintit ca, in interesul unei solidaritati cat mai largi, UDMR a purtat negocieri cu Partidul Civic Maghiar, iar apoi cu CNMT, pentru colaborare electorala. Béla Markó a aratat ca dupa ce PCM a respins oferta UDMR privind o coalitie interna, presedintele CNMT, László Tokés, a facut propunerea ca UDMR sa incerce sa ajunga la un acord cu CNMT. Ca urmare, reprezentanti ai UDMR au purtat discutii concrete, in detaliu, cu reprezentantii CNMT, in urma carora s-a elaborat un document comun.
Presedintele UDMR a si prezentat proiectul de acord privind colaborarea electorala intre cele doua organizatii, proiect care cuprindea in mod concret nu doar principiile de baza ale colaborarii, ci si modul in care cele doua organizatii ar urma sa colaboreze in campania electorala, domeniile in care parlamentarii desemnati de CNMT ar avea libertatea de actiune si cele in care ar fi necesara actiunea concertata a grupului parlamentar. Acordul este completat si de o anexa care cuprinde locurile oferite de UDMR pentru candidatii CNMT. Astfel UDMR a oferit doua locuri sigur eligibile, precum si multe alte locuri, din care - cu eforturi comune - ar fi existat sanse de obtinere a unor mandate in plus. Al treilea document constituie un acord privind infiintarea Forului de Mediere Maghiar din Transilvania, care ar fi asigurat cadrul unor consultari sistematice intre UDMR si gruparile din afara Uniunii.
Presedintele UDMR, Béla Markó, a subliniat ca UDMR a facut o oferta buna CNMT-ului, de aceea este de neinteles ca partenerii de dialog au respins oferta. Documentul a fost gata de semnare, pe care ca si presedinte al UDMR, Béla Markó l-ar fi semnat oricand, dar in urma cu doua zile presedintele CNMT, László Tokés, l-a anuntat telefonic ca nu-si pot asuma semnarea documentului. In opinia lui Béla Markó motivul refuzului a fost ca CNMT a considerat insuficiente locurile oferite, dar László Tokés a marturisit ca nu-si poate asuma semnarea si din cauza ca presimte ca nu va putea sa-si apropie intregul spectru al gruparilor din afara UDMR.
Presedintele UDMR, Béla Markó, a opinat ca in lumina celor aratate este de neinteles ca reprezentantii CNMT au mentionat in presa ca motiv al respingerii colaborarii autonomia si universitatea maghiara de sinestatatoare, pe cand in aceste chestiuni nu ca nu s-ar fi cazut de acord, dar nici macar controverse de moment n-au fost in timpul negocierilor.
In opinia presedintelui UDMR, practic, s-a repetat situatia din anul trecut: UDMR a luat in serios colaborarea si a purtat indelungi tratative cu CNMT, dar reprezentantii acestuia au refuzat, din nou, in ultima clipa, semnarea documentului pregatit. UDMR a manifestat deplina deschidere pentru colaborare, cu toate ca nu este si nu a fost intr-o situatie de forta majora. - Consider ca UDMR este o organizatie atat de puternica si care se bucura de sprijinul marii majoritati a comunitatii maghiare, incat are toate posibilitatile de a constitui un grup parlamentar puternic, a subliniat Béla Markó, adaugand: negocierile privind colaborarea electorala s-au incheiat, dar UDMR cauta, in continuare, dialogul cu gruparile din afara Uniunii.
Raspunzand la o intrebare, Béla Markó a aratat ca PCM nu are sanse de a accede in Parlament, fie ca participa la alegeri ca si partid, fie ca desemneaza candidati independenti. UDMR a oferit PCM-ului posibilitatea unei prezente in administratia locala si in Parlament cu convingerea ca formatia are un crez politic si un program propriu pe care doreste sa-l infaptuiasca. Daca se prezinta in alegeri separat, ei nu fac altceva decat sa demonstreze ca singurul lor scop este de a slabi sansele UDMR, nu sa infaptuiasca un program vizand viitorul comunitatii maghiare din Romania, nu sa reprezinte un punct de vedere, ci pur si simplu sa reduca sansele maghiarimii insasi, a conchis presedintele UDMR, Béla Markó, se mai arata in comunicatul de presa.