Moshemordechai.ro: Alegere de basesc

Sah se poate juca in doua feluri. Exista, desigur, jocul de strategie, cu mutari atent chibzuite, desfasurat pe indelete, in care calculul strategic tine seama de posibilul raspuns al adversarului, anticipand mutari, socotind variante, nascocind cu subtilitate capcane neasteptate. E ceea ce ar trebui sa fie cu adevarat jocul de sah. Mai exista insa si un alt mod de a juca, mult mai frecvent intalnit decat am fi tentati sa credem: jocul ghiolbanesc, "pe luatea", in care nu mai supravietuieste niciun fel de strategie.
Ceea ce se intampla acum in Romania nici nu stiu daca are vreun fel de legatura cu sahul, dar e un fel de joc "pe luatea". Cotonogeala la sange, reactiile impulsive, racnetele, amenintarile, huiduielile, piedicile si imbrancelile nu mai urmeaza un desen logic, calculul strategic e doar improvizatie, iar haosul nu mai e doar aparenta ci insasi substanta.
Chibitii, nauci, dar patimasi, rostogolesc indulgente catre propria echipa si anateme catre "adversar". La fel de ilogic, in raspar cu decenta si orice sistem de valori, dar in perfect acord cu "jocul pe luatea": jos ai lor, sus ai nostri. Principiile sunt impedimente, interesul national duca-se - ce e aia?
Lipseste reprezentarea corecta a ceea ce se intampla, totusi. Pentru ca inca sunt multi cei care confunda incaierarea asta de ghiogari cu altceva. Miza a tot ceea ce se intampla acum si tot restul mizeriei pe care o vom mai avea de traversat in acest an e reprezentata de alegerile prezidentiale. Atat. Pentru ca, precedentul Basescu a devenit noul standard, viitorul presedinte al Romaniei va fi stapanul tarii, un fel de Dumnezeu, care va face tot ce-l taie capul, de la numiri de ministri pana la eternele geamparale cu serviciile si justitia. Asta e miza. Niciunul dintre cei interesati de Cotroceni nu aspira sa devina viitorul presedinte al unei tari de al carei bine trebuie sa se ocupe, ci viitorul Basescu. Iar noua asta ni se cere sa votam (ca de ales nu e cazul!): cine va fi viitorul Basescu dintre actualii smardoi? Despre asta vorbim.

P.S. Condamnarile smenarilor din fotbal fix cu o zi inaintea alegerilor la FRF si nu fix cu o zi dupa, demonstreaza inca o data ca justitia noastra e conectata la un complex calendar astral.