Se pare caa liderul PC a faacut o mare gresealaa atunci cind a anuntat caa vrea suspendarea din functie a presedintelui Baasescu. Dacaa e saa ne luaam dupaa declaratiile politice date la cald de o serie de demnitari, partidele parlamentare nu se vor ingraamaadi saa sprijine initiativa lui Voiculescu.

PC a anuntat, prin vocea lui Dan Voiculescu, caa va demara procedurile de suspendare din functie a sefului statului. Voiculescu l-a calificat luni pe fostul primar al Capitalei drept un sef de stat "ipocrit, nepriceput si iresponsabil". Liderul PC s-a declarat adversar politic al lui Traian Baasescu, precizind caa la baza demersurilor de suspendare din functie a sefului statului conservatorii au in vedere si infractiunea prevaazutaa la art. 166 din Codul Penal, respectiv propagandaa in favoarea statului totalitar. Si, pentru caa PC nu poate de unul singur saa ducaa la indeplinire dorinta lui Voiculescu, reporterii ziarului "Monitorul de Galati" au luat legaatura cu unii reprezentanti ai partidelor politice parlamentare pentru a vedea dacaa mai existaa formatiuni ce doresc suspendarea lui Baasescu.

Ce cred parlamentarii

Senatorul PNL Paul Paacuraru consideraa caa "este vorba doar despre o actiune politicaa. In Constitutie se prevede caa presedintele poate fi suspendat pentru acte de traadare a interesului statului. Le va fi greu saa demonstreze acest lucru". Si democratii cred caa anuntul PC are menirea de a le aminti alegaatorilor de conservatori. "Voiculescu vrea saa-i atragaa de partea PC pe alegaatorii nehotaariti. Nu cred caa actiunea conservatorilor va avea succes", a spus deputatul PD Iulian Birsan. Senatorul PRM Carol Dina crede caa "va fi interesant de vaazut ce se va intimpla in Parlament, avind in vedere prevederile constitutionale in acest sens". Presedintele Organizatiei Judetene a PSD Galati, deputatul Dan Nica, ne-a spus caa, dacaa propunerea conservatorilor se va dovedi a fi una serioasaa, atunci conducerea partidului va analiza aspectul suspendaarii presedintelui Traian Baasescu. "Nu pot insaa saa fac estimaari acum. Depinde de amploarea pe care o va lua aceastaa problemaa si cit de serioasaa este propunerea", ne-a declarat Dan Nica.

Prevederi constitutionale

Facem precizarea caa la art. 95 din Constitutia Romaniei se arataa caa, in cazul saavirsirii unor fapte grave prin care incalcaa prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de deputati si senatori, in sedintaa comunaa, cu votul majoritaatii parlamentarilor, dupaa consultarea Curtii Constitutionale. Propunerea de suspendare poate fi initiataa de cel putin o treime din numaarul deputatilor si senatorilor si se aduce la cunostinta presedintelui. Dacaa propunerea este aprobataa, in cel mult 30 de zile se organizeazaa un referendum pentru demiterea presedintelui.