Plenul Consiliului Economic si Social a discutat in sedinta de saptamana trecuta avizarea unor proiecte de acte normative, printre care si cele ale codurilor civil, penal, de procedura civila si penala, in lipsa neindeplinirii cvorumului necesar luarii unei hotarari consemnandu-se parerile vorbitorilor, reprezentanti ai guvernului, sindicatelor si patronatelor.
Pentru proiectul de lege privind codul penal si-au dat avizul favorabil 12 reprezentanti ai guvernului, 22 de persoane desemnate din randul patronatelor si al sindicatelor votand impotriva. In motivarea voturilor negative, membrii CES au sustinut ca in baza principiului transparentei decizionale, erau absolut necesare studii de impact si adoptarea de politici publice, care sa evidentieze in mod transparent aspectele pozitive si negative ale proiectului codului prezentat si sa aduca propuneri de imbunatatiri, identificand cerintele reale ale societatii prin includerea acestora in proiectele codurilor.
Proiectul de lege privind codul de procedura penala a primit 17 voturi favorabile si 15 negative, cel al proiectului de lege privind codul civil fiind avizat favorabil de 14 membri si negativ de 20 de reprezentanti, avizul negativ fiind motivat prin faptul ca "aplicarea in practica a acestora in actuala forma va genera consecinte referitoare la necesarul de resurse umane si financiare, la accesul la justitie al cetatenilor, precum si consecinte asupra mediului economic si social, aspecte ce nu sunt analizate si cuantificate in expunerile de motive".
Potrivit membrilor Plenului CES, "limitarea in prezent a sferei de aplicare a conventiilor civile numai la persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice in mod independent nu corespunde practicilor din celelalte tari ale UE si nu asigura solutii corespunzatoare pentru multe situatii practice (exemplu: activitatile temporare a caror durata medie este sub trei ore/zi sau activitatile ocazionale)".
"Practica evidentiaza existenta numeroaselor situatii in care incheierea unui contract de munca (pentru o zi sau unele lucrari ocazionale) nu reprezinta o solutie corespunzatoare", au sustinut membrii CES, punctand ca si "contractele de cesiune a dreptului de autor sunt contracte civile, care trebuie mentionate in codul civil".
Proiectul de Lege privind codul de procedura civila a primit voturi favorabile din partea a 12 reprezentanti ai guvernului, doi ai patronatelor si unul singur al sindicatelor, in timp ce voturi negative au fost acordate de sase reprezentanti ai sindicatelor si opt ai patronatelor.
In motivarea avizului negativ s-a mentionat faptul ca actualul proiect al codului de procedura civila "nu asigura celeritatea judecatii pentru mediu de afaceri", transpunand doar partial Directiva 2000/35/MC privind combaterea intarzierii la plata in tranzactiile comerciale. "Recuperarea creantelor prevazuta pentru un termen de 90 de zile se poate tergiversa din cauza procedurilor juridice prevazute in textul C.P.C. In contextul actual de criza financiara, acest aspect are consecinte negative majore, determinand cresterea numarului de insolvente a IMM-urilor si pierderea a numeroase locuri de munca. In conformitate cu prevederile textului propus de C.P.C. in litigii, societatile comerciale sunt reprezentate de consilieri juridici. Potrivit legii, acestia reprezinta numai interesele angajatorilor, iar sindicatele nu pot avea dreptul de exprimare, ceea ce reprezinta discriminare", se mai arata in raport.