Hotararea privind declararea de utilitate publica a terenurilor din Noul Rast si exproprierea persoanelor care nu vor sa vanda terenul primariei au declansat noi dispute intre cele doua tabere ale consilierilor judeteni pe de-o parte si intre consilierii judeteni si primarul Rastului, pe de alta parte.
Timp de aproximativ doua ore, alesii dojenilor au polemizat pe tema exproprierii si au facut schimb de impresii din teren legate de soarta Rastului si a sinistratilor. "Trebuie sa tinem cont de faptul ca acum locuitorii Rastului nu vor sa se mai stramute. Sensibilitatea creata dupa inundatii a trecut, iar CJ Dolj este pus in situatia de a forta locuitorii sa se mute. Pana acum, primarul Rastului nu ne-a intrebat daca suntem de acord cu stramutarea si toate deciziile au fost luate acolo la nivel local. A mai expropriat CJ Dolj vreodata in 16 ani ceva?", a spus consilierul PD, Gelu Visan.
Simtindu-se obligat sa-i raspunda consilierului judetean, primarul Rastului, Iulian Silisteanu, i-a amintit acestuia ca stramutarea localitatii este o decizie a guvernului, acelasi care, in opinia primarului, a inundat Rastul. "Oamenii vor sa se stramute. Avem procese-verbale care atesta acest lucru, pentru ca nu eu am luat hotararea asta, ci satul intreg. Daca s-au intors in sat este pentru ca aveau nevoie de umbra unui pom. Si nu pot ca pentru 81 de persoane care au casele intregi si nu vor sa vanda sa ii las pe ceilalti 3.000 fara case", a explicat Silisteanu. Visan a catalogat declaratiile primarului ca fiind politice. "Sa va fie rusine, ca sunteti om cu parul alb si faceti declaratii politice in sedinta de consiliu, cand niciodata in timpul inundatiilor nu s-a tinut cont de apartenenta dumneavoastra politica!", a spus Visan.
Cate proprietati castiga sinistratul?
Principala nelamurire a majoritatii consilierilor judeteni ai Opozitiei a fost ce se va intampla cu terenurile din vechiul Rast si cat timp va dura exproprierea. Directorul Directiei Juridice din cadrul CJ Dolj, Marian Lapadat, a spus ca sinistratul din Rast va ramane proprietarul terenului din vechiul Rast, iar terenul din noua localitate va fi concesionat acestuia de primarie. "Legal, omul ramane proprietar pana in momentul in care va dori sa faca schimb cu primaria, care este proprietara terenului unde are noua casa si care il are in concesiune pe o perioada de 49 de ani cu o perioada de prelungire. In acest timp el poate sa cumpere terenul, iar daca nu are bani, sa faca schimb cu primaria", a explicat Lapadat. Exproprierea va dura 45 de zile de la data la care se va afisa hotararea CJ Dolj si pana cand ultimul cetatean va depune intampinarea. In tot acest timp insa, proprietarii terenurilor din Noul Rast pot sa vanda terenul primariei la pretul de 20 de milioane hectarul, cat a fost stabilit initial. In cazul exproprierii, acestia primesc un pret mult mai mic pe teren sau se judeca in instanta cu primaria. Dupa doua ore de certuri ca la usa cortului, hotararea privind exproprierea proprietarilor de teren din Noul Rast a fost aprobata, surprinzator, de toti consilierii Opozitiei si doar de trei consilieri ai Aliantei. Restul fie s-au abtinut, fie au votat impotriva.