Motiunea simpla initiata de senatorii PSD si cei ai PRM, intitulata "Opriti privatizarea CEC" a fost respinsa cu 50 de voturi impotriva, 37 pentru si o abtinere. Motiunea a fost sustinuta, prin vot, de un numar mai mic decat cel al semnatarilor parlamentari, atat social-democratii, cat si PRM-istii absentand masiv de la sedinta.
Ministrul Finantelor, liberalul Sebastian Vladescu, a raspuns initiatorilor motiunii ca CEC nu va fi vanduta pe nimic, catalogand demersul PSD si PRM ca populist si demagogic. Vladescu a afirmat de la tribuna Senatului ca motiunea simpla initiata de PSD si PRM reprezinta un "demers de imagine, care prefera populismul si demagogia in locul argumentelor si al dezbaterilor argumentate". El a tinut sa arate ca "o banca de calibrul CEC nu va fi vanduta pe nimic" si ca privatizarea CEC se va face doar in conditiile in care cumparatorul va avea un capital de cel putin 1,5 miliarde de euro si va oferi o suma apropiata de valoarea reala a CEC. Ministrul a explicat ca Palatul CEC va ramane in proprietatea statului, iar in contractul de vanzare a Casei de Economii si Consemnatiuni vor fi incluse si o serie de clauze, precum pastrarea numelui si a unui numar minim de filiale, sau obligativitatea initierii unor proiecte la nivel rural.

"Un simbol al romanilor"

In discursurile care au precedat votul, reprezentantii Puterii si ai Opozitiei s-au acuzat reciproc, toate discursurile avand in comun ideea ca CEC reprezinta "un simbol" al romanilor, fiind institutia bancara cu cea mai lunga perioada de activitate, de 150 de ani. Senatorul PD Nicolae Iotcu a sustinut in interventia sa ca demersul PRM-PSD este unul "populist", iar textul motiunii aminteste de discursul anilor '90. El a spus ca in textul motiunii sunt "trimiteri incoerente" si nu arata realitatea ca CEC, dupa 1990, nu a evoluat ca si celelalte banci, avand un management deficitar si iesind pe piata cu o gama restransa de produse. In replica, social-democratul Viorel ßtefan a declarat ca este de acord cu o parte a discursului ministrului Vladescu.
"De la domnul ministru numai de bine!", a spus ßtefan. "Vrem ca la momentul aderarii Romaniei la UE sa nu mai ramana nici o casa de economii functionala in tara?", a spus Viorel ßtefan, aratand ca Guvernul nu propune privatizarea CEC dupa 142 de ani de activitate, ci desfiintarea acesteia. "CEC-ul nu reprezina o inventie romaneasca si nu trebuie sa o desfiintam", a spus senatorul PSD, care considera ca din privatizarea CEC nu va castiga decat cel care va castiga licitatia si nu populatia.

5% va fi vandut salariatilor

Ofertele financiare imbunatatite pentru privatizarea CEC vor fi depuse pana vineri dimineata, a declarat Vladescu. Autoritatile au dreptul sa opreasca oricand procesul de privatizare daca ofertele financiare primite sunt considerate nesatisfacatoare, potrivit strategiei de privatizare. Statul, unicul actionar al CEC, a decis sa vanda 69,9% din actiuni, pachet in care este inclusa si cota de 9,9% care, conform legii, revine Fondului Proprietatea, a carui contravaloare va fi transferata Fondului dupa vanzare. Un pachet de 5% din actiuni va fi vandut salariatilor CEC si pensionarilor cu ultimul loc de munca la institutia de credit.