Ministrul Justitiei, Monica Macovei, si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu, au viziuni diferite privind controlul averilor demnitarilor, adancind confuzia pe aceasta tema.
ProDemocratia a organizat ieri prima dezbatere publica a proiectului de lege privind controlul averilor demnitarilor. La ea au participat ministrul Justitiei, Monica Macovei, si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu. Felul diferit in care a prezentat fiecare dintre ei modul de abordare a textului legislativ n-a facut decat sa creeze confuzie.
Sebastian Bodu a declarat ca intentiona de multa vreme sa reglementeze problema averilor ilicite si nejustificate, specificand ca nu se urmaresc in special averile demnitarilor. El a mentionat ca averile ilicite ar putea fi confiscate, acestea fiind obtinute din luare de mita si primire de foloase necuvenite, iar averile nejustificate vor fi impozitate, acestea nefiind similare cu averile ilicite.
"Intentia ANAF a fost ca impozitarea averilor nejustificate sa fie o lege de generala aplicabilitate, asadar aplicabila tuturor contribuabililor, si nu doar celor care depun declaratii de avere. Dar, avand in vedere ca legea privind controlul averilor era deja intr-o faza finala, am introdus un articol care nu face decat sa anticipeze intentia noastra de a schimba Codul de procedura fiscala si de a aplica acest impozit oricarui contribuabil care nu-si poate justifica averea", a explicat Bodu.
La randul sau, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca noul act normativ va reglementa doar controlul averilor demnitarilor si functionarilor publici, nu si pe al celorlalte categorii.
Ea a precizat ca va deschide o directie speciala in cadrul ANAF, care se va ocupa exclusiv de controlul averilor. Insa a specificat ca nu inspectorii ANAF se vor ocupa de acest lucru, ci juristii. In acest sens, Bodu a tinut sa sublinieze faptul ca prevederile acestei legi se aplica in momentul zeo al constatarii, atunci cand se certifica existenta unor bunuri care nu pot fi justificate, si ca nu intra in sarcina institutiei pe care o conduce sa dea verdicte.

Impozitare dubla

Ministrul Justitiei si seful Fiscului s-au contrazis si pe tema nivelului de impozitare. Bodu a sutinut impozitarea averilor nejustificate cu 32%, iar Macovei a propus o cota de doar 16 la suta.
Modul de constatare a neconcordantelor dintre venituri si avere, precum si sanctionarea celor aflati in culpa au fost expuse de ministrul Macovei la fel de confuz. "Ce sanctiuni se pot da este acea impozitare dubla, apoi evident - daca ati citit proiectul probabil ca stiti - este o decizie a instantei - inainte de toate - care confirma sau infirma solutia data de aceasta agentie, de aceasta directie. Ea va trimite constatarea sa Comisiilor de disciplina pentru aplicarea de sanctiuni disciplinare. Daca e vorba de magistrati - la CSM, daca e vorba de parlamentari - la comisiile de disciplina, de functionari pu-blici - la comisiile lor de disciplina. ßi tot asa", a spus Macovei.