Liderii judeteni ai PSD^PUR se cearta intre ei de la banii pentru campania electorala. Senatorul umanist Gavrila Vasilescu si deputatii Mihai Malaimare si Catalin Buhaianu au primit somatii scrise din partea presedintelui filialei judetene a formatiunii inca de guvernamint prin care li se cere sa isi stinga obligatiile financiare. In cazul primei persoane ar fi vorba de 100 milioane lei, iar pentru celelalte doua de cite 150 milioane lei. Conducerea judeteana a PSD^PUR a cheltuit pentru cele doua tururi de scrutin 1,7 miliarde lei, conform unui raport trimis Camerei de Conturi si s-a convenit ca aceasta suma sa se imparta in mod egal la cei sase parlamentari desemnati dupa alegerile din 28 noiembrie, rezultind astfel o cota de 290 milioane lei pentru fiecare dintre acestia. Daca ministrul Razvan Theodorescu, ex-prefectul Costica Macaleti si deputatul Doina Dretcanu au contribuit cu toti banii, ceilalti au adus mai putin. Gavrila Vasilescu a platit 140 milioane lei, Mihai Malaimare 110 milioane lei, iar Catalin Buhaianu in jurul a 65 milioane lei.

Nemultumirea in rindul sefilor PSD, dar si a candidatilor care nu au reusit sa acceada in Parlament este una dubla. Pe de o parte, organizatia a ramas cu datorii de circa 400 milioane lei la firmele care s-au ocupat de tiparirea afiselor electorale, la cele care au confectionat banner-ele, dar si la mass-media. De altfel, acesta este si motivul pentru care s-a hotarit ca parlamentarii acuzati de datorii sa mai aduca impreuna 400 milioane lei. "S-au vazut parlamentari si acum nu mai vor sa plateasca. Zic ca nu au bani. Dar daca nu au, cine sa plateasca datoriile din campanie? ", spune Constantin Contac, presedintele PSD Botosani. Pe de alta parte, cel putin unul dintre social-democratii care s-au aflat pe lista a contribuit la rindul sau cu sute de milioane de lei si, in timp ce el a cheltuit mai mult si a ramas doar candidat, altii, care au adus mult mai putini bani au devenit parlamentari, au imunitate si o multime de alte drepturi si avantaje. Liderii PSD ramasi in afara Senatului si a Camerei Deputatilor sint nemultumiti ca o parte a actualilor demnitari au promis ca vor aduce toti banii, dupa care, odata ajunsi parlamentari, au uitat de promisiuni. Astfel, despre Catalin Buhaianu se spune inclusiv ca inainte de alegeri a anuntat ca isi va vinde automobilul Opel pe care il detine doar pentru a-si sustine campania, iar la doua saptamini si jumatate dupa ce a intrat in Camera Deputatilor nu a adus diferenta de bani si se plimba inca in masina cu pricina.

Parlamentarii somati de seful judetean al PSD sa isi stinga debitele nu prea recunosc datoriile. "Eu consider ca un parlamentar nu e parlamentar doar daca da o suma de bani. Sint sume pentru care eu nu mi-am dat acordul. A fost o discutie intre ei, au hotarit acest lucru si pe mine nici macar nu m-au informat, desi sint vicepresedinte ", declara Mihai Malaimare. Acesta si-a exprimat suprinderea ca mass-media a aflat despre aceste probleme interne de partid si spune ca i-a raspuns tot printr-o scrisoare presedintelui PSD Botosani si ramine la latitudinea acestuia divulgarea continutului ei. "Eu timp de patru ani am avut o activitate care nu se compara cu nici a unui alt parlamentar botosanean ", mai arata deputatul Malaimare, adaugind ca numai cartile pe care le-a adus Botosaniului sint evaluate la 75 milioane lei. Catalin Buhaianu recunoaste ca are unele datorii, dar sustine ca acestea sint cauzate de faptul ca initial locul patru pe care l-a ocupat pe listele deputatilor a fost considerat semi-eligibil si de aceea a trebuit sa contribuie cu o suma mai mica de bani. El promite insa ca va achita restul banilor. In schimb, senatorul Vasilescu nu recunoaste nici un leu din ceea ce i se imputa. "Tot ce a fost legat de aceasta campanie eu am platit la zi. Eu si PUR Botosani nu avem nici macar un leu datorie. Eu nu am plecat de la Botosani pina ce nu am platit si ultimul leu ", afirma senatorul. El mai spune ca s-au achitat toate contributiile inca dinaintea alegerilor si s-a aratat suprins si nemultumit ca problema banilor pentru campanie a ajuns in presa.

Presedintele PSD Botosani nu are, insa, de gind sa lase treburile asa. El a convocat o delegatie permanenta pentru sfirsitul acestei saptamini in vederea transarii problemei. "Lumea trebuie sa inteleaga ca nu se poate face politica fara bani. De aceea trebuie sa vina in partid oameni cu bani, care sa poata sustine financiar o campanie ", mai spune liderul social-democrat. PSD-istii nu se afla la prima disputa de acest gen, astfel de lucruri fiind consemnate si dupa alegerile locale din acest an.