HotNews publica un comentariu realizat de Dragos Paul Aligica, si intitulat "Arestari, deportari, alegeri, Basescu, PDL, USL: De toate pentru toti", din care puteti citi in continuare partea a doua.
Cum? In ce fel?
De aici incepe speculatia. Ar trebui sa ne oprim. Mintea umana nu vrea insa niciodata sa se opreasca in fata bariere pe care scrie: "Stop, dincolo de acest punct intri pe taramul speculatiei!". Asadar sa incercam sa schitam la modul speculativ, repet si subliniez, la modul speculativ, cateva idei incitate de observatiile si intrebarile de mai sus.
Sa incepem cu remarca urmatoare: Valul anticoruptie care a inceput acum cateva luni nu pare sa scada. Din contra, creste. Atinge deja cote fara precedent. Creste si creste, surprinzandu-ne de la saptamana la saptamana. Cat va creste? Unde merge? Ce va prinde in drum? Unde se va sparge si ce va izbi si darama in calea sa pana atunci? O remarca interesanta pe care realizam acum ca o putem cupla cu o declaratie interesanta a unui cunoscut lider PDL. Acesta a spus, in mai multe randuri, ceva cam de aceasta natura:
"...Nu va grabiti cu concluziile privind alegerile din 2012. Suntem ca la tenis. Va veni si randul PDL-ului sa intre "la serviciu". Pana acum am jucat "pe serviciul" USL. Dar vine un moment cand, asa e in sport, lucrurile se schimba. Vine un moment cand PDL va trece "la serviciu"... va incepe sa mute pe tabla de sah...Asteptati sa vedeti tot campul jocului, nu doar o partea lui. Asteptati sa vedeti si strategia si miscarile PDL. Apoi trageti concluziile...".
Te uiti la "valul" mai sus mentionat. Te uiti la declaratia de mai sus. Te uiti la Traian Basescu. Te intrebi: Sunt piese pe care poti sa le pui impreuna si din a caror impreunare incepe sa se contureze o forma?! Poate ca da, poate ca nu...
Daca insa fenomenul ilustrat de "valul" in cauza continua, este clar ca va atinge mai devreme sau mai curand bazele de putere ale actualelor structuri politice din Romania. Nu in abstracto ci asa cum sunt ele constituite, aici si acum. Cele reale, in carne si oase, de pe dealurile si de prin benzinariile patriei. Or, se cam stie ce hram poarta acestea. Nimeni nu se indoieste ca exista o legatura intrinseca intre politica romaneasca si o serie de retele economice, de putere si de influenta de tip mafiot.
(Cine se indoieste, probabil ca nu a urmarit atent epopeea colegului de litere si idei, patronului si prietenului domnilor E. Hurezeanu, M. Dinescu si al celorlalti membri ai cenaclului junimist de la Realitatea. Cum nu e momentul sa ne angajam in digresiuni legate de meritele unui curent literar in raport cu altul, inchidem repede paranteza, nu inainte de a profita de conjunctura creata si a ne ridica palaria cu tot respectul cuvenit in fata spiritului maiorescian, atat de afin pitorestilor dealuri ale Moldovei. Si evident in fata tuturor edificatorilor sufletului opiniei publice nationale, prin arta, literatura si filozofia culturii maioresciene. Domnule Hurezeanu: Respect!)
Sa revenim. Spuneam ca daca "valul" in cauza continua, este indubitabil ca va atinge foarte repede bazele de putere ale actualelor grupari politice din Romania. Prin urmare si ale USL. E posibil deci sa avem ocazia sa testam cu ochiul liber cat de rezilienta este sus-numita legatura intre partidele politice romanesti si retelele la fel de sus numite.
Si fapt este ca, tot ceea ce cunoastem din cazul altor tari despre ofensive de tip "lege si ordine" impotriva unor retele similare, de tip mafiot, este ca odate puse in defensiva si fisurate, in aceste retele se intampla doua lucruri: (a) Defectiuni si tradari si (b) lupte intestine ce umplu cu gropi, la modul fizic, padurile din New Jersey, colinele Siciliei si probabil, dealurile Moldovei. Pentru a nu mai lungi vorba, cum o buna parte a edificiul politic romanesc are, se pare, radacini adanci intr-un sistem mafiot (uneori de orientare maioresciana, alteori gherista) implicatiile sunt clare si nu mai necesita elaborare.
O implicatie legata de strategia PDL pentru perioada ce urmeaza necesita totusi o mica nota. Daca cele de mai sus sunt corecte, atunci "rebranduirea PDL", asumarea meritelor scoaterii Romaniei din criza, cresterea economica preconizata pentru 2012, asumarea ideilor "reformistilor" (si a acestora personal) in prim planul partidului etc., sunt doar o parte a strategiei cu care Puterea intra in lupta in perioada urmatoare. O parte care este importanta dar care nu devine cu adevarat eficienta decat prin sustinerea data de o ofensiva paralela, ce are loc pe un alt front. Un front mai putin transparent. Dar, paradoxal, mult mai vizibil decat cel al strategiei electorale traditionale.
In concluzie. Sa zicem ca cele de mai sus ni se par prea speculative. Autorul de fata e primul care sa spuna asta. Indiferent insa de cum am privi lucrurile, realitatea este ca ne aflam la sfarsitul unui ciclu politic. Unul care a inceput acum un an si patru luni. Si ca e greu de judecat ce se va intampla in 2012 pornind de la datele acestui ciclu ce se inchide in mai. Sa avem rabdare. Sa asteptam. Sa speculam. Dar sa nu uitam ca speculatia e una. Realitatea e altceva.
Runda de joc desfasurata cu cartile impartite acum un an si ceva e pe terminate. Cartile vor fi facute din nou. Vor fi impartite jucatorilor, din nou, in mai. O noua runda va incepe. E foarte posibil ca in runda urmatoare, "la serviciu" sa fie tot mai mult Traian Basescu, PDL si toti aliatii lor iar USL si aliatii sai sa fie din ce in ce mai mult "la primire". Daca asa stau lucrurile, acest "serviciu", dupa toate aparentele, nu va fi deloc de natura unei campanii de marketing politic cu balonase, fluturasi, mititei, videoclipuri si pliante cu poze si descrieri grafice ale implinirilor si realizarilor macroeconomice ale actualei guvernari...
O nota speciala pentru cititorii mei: Dat fiind faptul ca nu ne vom reintalni decat dupa Sarbatori, va urez inca de pe acum un Paste Fericit! Iar pentru cei ce nu sarbatoresc: toate cele bune!