De trei ori mai bogat

Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, si-a marit, in anul 2006, de trei ori contul din banca, detinind suma de 356.000 de lei la Alpha Bank, potrivit declaratiei de avere completate la sfirsitul lunii decembrie. Astfel, daca la inceputul lui 2006 Vosganian detinea un cont la BCR in valoare de 118.000 de lei, acesta a fost transferat la Alpha Bank, adaugindu-i-se alti 170.000 de lei din vinzarea unui teren detinut de tatal sau in judetul Focsani si 58.000 lei din alte surse. Impreuna cu sotia sa, Varujan Vosganian mai detine un imobil in Bucuresti, o casa mostenita de la parinti in satul Cotofenesti, un teren forestier in comuna Voluntari in valoare de 17.500 de euro si un autoturism Renault Laguna achizitionat in 1999. Potrivit declaratiei de avere, familia Vosganian a realizat in anul 2005 un venit de aproximativ 120.000 de lei proveniti din salariile de senator, vicepresedinte la Uniunea Scriitorilor si activitatile de la Uniunea Armenilor, drepturi de autor si salariul de cadru didactic universitar al sotiei. Ministrul Economiei a lasat necompletata sectiunea referitoare la plasamente si investitii directe sau alte active aducatoare de venituri anuale nete mai mari de 5.000 de euro, desi s-a declarat un jucator pasionat la Bursa.

Cel mai tare democrat

Ministrul Transporturilor, democratul Radu Berceanu, a fost liderul democrat cel mai prolific in anul care a trecut, acesta consolidindu-si averea cu 800.000 de euro. Potrivit declaratiei de avere din 18 decembrie 2006 de pe site-ul Guvernului, banii reprezinta o rata din vinzarea unui teren a carui valoare este de 1,344 de milioane de euro.

Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a cistigat, dupa cum se arata in declaratia de avere depusa pe 28 decembrie 2006, 97.169 de lei din vinzarea unui teren, 10.000 de lei din vinzarea unei Dacii, si 6.200 de euro din vinzarea unor actiuni. In acelasi document ministrul a mai consemnat suma de 108.000 de lei, cistiguri de la nunta fiului sau, Andrei.

Ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, si-a depus, pe 1 noiembrie 2006, declaratia de avere la Guvern din care reiese ca in perioada martie-august 2006 a vindut trei masini, o Dacie pentru care a primit 13.000 de lei, un Audi si un Volkswagen Polo pe care le-a dat cu suma totala de 13.500 de euro.

Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Gheorghe Barbu, a cumparat anul trecut, impreuna cu sotia sa, un teren in intravilanul Devei, a carui valoare de impozitare a declarat-o ca fiind de 5,5 lei, iar sotia sa a obtinut 1.360 de euro din inchirierea unui apartament in acelasi oras.

Cei mai multi dintre liderii PD nu si-au reactualizat, deocamdata, declaratiile de avere pe anul 2006, printre acestia numarindu-se presedintele PD, Emil Boc, secretarul general al PD, ministrul Vasile Blaga, deputatii Ioan Oltean, Cezar Preda si Cristian Radulescu, precum si ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu.

Seful statului nu si-a achizitionat anul trecut nici terenuri, nici cladiri si nici masini, proprietatile fiind aceleasi ca in 2005: doua terenuri intravilane achizitionate in 2003, un apartament, un garaj si doua autoturisme, un Matiz si un Peugeot. Singurele schimbari in declaratia sefului statului sint la diurnele incasate din deplasarile externe.

Continua traditia donatiilor fabuloase

Liderul formatiunii PSD, Mircea Geoana, a achizitionat, in 2006, un teren intravilan de 9.955 mp. In declaratia lui Mircea Geoana mai apare un teren achizitionat in 2001, in comuna Corbeanca, de 1.000 mp, acesta fiind insa pe numele sotiei sale. Liderul social-democrat si-a mai declarat un apartament de 98 mp, situat in Capitala, care, potrivit declaratiei de avere, este o donatie din partea unor rude de gradul 1.

Fondatorul PSD Ion Iliescu a ramas doar posesorul unui apartament de 156 mp situat in Strada Moliere si nu detine nici un teren. Fostul presedinte a ramas, potrivit declaratiei de avere, cu un autoturism marca Cielo, fabricat in 1996.

Potrivit declaratiei reactualizate de avere, vicepresedintele PSD Ilie Sirbu detine o casa intr-o zona centrala din Capitala, dobindita in 2003, de 365 mp. Sirbu detine un autoturism marca BMW, achizitionat, in leasing, anul trecut, in valoare de 29.460 de euro. El a avut un autoturism Volkswagen pe care l-a vindut in 2006.

Termenul de depunere a declaratiilor de avere anuale este 31 decembrie, dar legea mai permite un termen de gratie de 30 de zile pentru publicarea acestora.

Declaratiile de avere ale alesilor nostri demonstreaza inca o data truismul conform caruia decit sa fii condus mai bine sa conduci tu, ceea ce in termeni politici se traduce prin decit sa fii alegator mai bine sa fii ales. In 2006 Varujan Vosganian si-a marit de trei ori contul in banca, Radu Berceanu s-a imbogatit cu 800.000 de euro, iar Mircea Geoana si-a achizitionat un teren intravilan de, atentie, aproape 10.000 mp. Ceea ce arata ca se poate face avere si in opozitie.