Inpolitics interpreteaza rezultatele ultimului sondaj CCSB si titreaza: "Dan Voiculescu a inceput rafuiala cu PSD".
'Institutul CCSB, patronat de magnatul Dan Voiculescu, a realizat, in perioada 3-7 decembrie, un sondaj de opinie national care masoara intentiile vot si increderea in politicieni. Un studiu sociologic care ar putea constitui, insa, semnalul ruperii de PSD nu doar la nivel politic, declarativ, ci si in ce priveste sprijinul de care social-democratii s-au bucurat din partea trustului de presa al afaceristului, ori din partea institutului sau de sondare.
Sondajul CCSB prezinta PSD, la jumatatea mandatului - in opozitie fiind si intr-o perioada de criza economica grava - la o cota inferioara chiar si scorului electoral obtinut in 2004, dupa patru ani de guvernare dificila, adica 36%, fata de cca.38%, acum 6 ani. PNL are 26%, PDL 15%, PPR-8%, PRM-7%, UDMR - 3% samd.
De asemenea, Victor Ponta, liderul PSD, e cotat (intrebare deschisa) in sondaj, ca potential candidat prezidential, la un nivel nu doar mult inferior lui Crin Antonescu, 5% fata de 14%, dar chiar si fata de Mircea Geoana ori Vadim Tudor, cotati cu 6%, ori lui Dan Diaconescu -7%. Ponta e surclasat de Antonescu si Geoana si in cazul unor ipotetice alegeri pentru postul de premier, el obtinind doar 3%, la egalitate cu Boc, fata de 5%, cit au ceilalti doi.
In cazul unei liste bine determinate de candidati, Ponta ocupa locul doi in topul preferintelor, cu 22%, dar la o distanta uriasa, zece procente, in urma lui Antonescu. Sondajul arata ca liderului PSD i-ar sufla in ceafa Dan Diaconescu, plasat la cota 18%. Intr-un eventual tur doi, Antonescu l-ar invinge pe Ponta cu 58-42%. La capitolul notorietate, Ponta este plasat abia pe locul 15, din 29 de nume, in timp ce Geoana e pe locul 3, dupa Nastase si Basescu. Ca o picanterie, trebuie spus ca, anul trecut, in perioada campaniei electorale, s-a vehiculat in anumite medii informatia ca CCSB primise dispozitie de la Voiculescu sa nu il scoata cumva pe Geoana sub 30%, in sondajele de opinie, iar pe Crin Antonescu peste 20%. Acum roata da semne ca se intoarce, in favoarea liberalilor.
Ca institutul lui Voiculescu forteaza nota in favoarea PNL e dovedit, intre altele, si de plasarea pe lista notorietatii, langa cei mai celebri politicieni autohtoni, a trei ilustri anonimi, Daniel Chitoiu, Claudiu Doltu si Eduard Helvig, a caror singura calitate e prezenta pe controversata lista a guvernului din umbra liberal, prezentata recent de Antonescu, ori statutul de vicelider PNL, in cazul lui Chitoiu. Helvig, de altfel, e un fost conservator devenit consilier de baza al lui Antonescu si curea de legatura intre el si Voiculescu. Ponta e plasat in urma lui Antonescu si la capitolul Incredere, pesedistul fiind pe locul 5, cu 35%, Crin fiind pe 3, cu 42%, la fel ca Oprescu. Una peste alta, sondajul CCSB sufla puternic vant in panzele PNL, ale lui Crin Antonescu, Klaus Johannis si ale lui Mircea Geoana, dar cam arunca ancora in cazul PSD.'