Cei care doresc sa viziteze casa natala de la Scornicesti a fostului lider comunist, Nicolae Ceausescu, trebuie sa stie ca obiectivul a fost inchis pentru public. Nepotul lui Ceausescu, Emil Barbulescu, a spus ca a luat aceasta decizie intrucat nu avea cine sa se ocupe de vizitatori.
La intrarea in Scornicesti dinspre Slatina, o placuta indicatoare, cu sageata spre dreapta, arata ca, la sase kilometri, se afla casa natala a lui Nicolae Ceausescu. Continuand drumul pe strada principala, numita bulevardul Muncii, singurul, de altfel, din oras ce are dimensiunea unei strazi normale, ajungem la casa in care s-a nascut Nicolae Ceausescu.
Peste poarta joasa, din lemn, acum inchisa, se vede un caine ciobanesc ce poate descuraja orice persoana ce s-ar apropia prea mult de gard. Pana saptamana trecuta, cainele statea cuminte, legat langa cusca, poarta putea fi deschisa de oricine, iar in pragul casei, un tanar te invita sa vizitezi incaperile.
Tocmai plecarea acestui tanar este motivul pentru care locuinta parintilor lui Nicolae Ceausescu nu mai este deschisa publicului. Timp de doi ani, acesta a avut rol de gazda, a oferit informatii despre istoria locului si a casei si chiar ajuta la primirea oaspetilor lui Emil Barbulescu. Nepotul lui Ceausescu a precizat ca pana cand nu va gasi un inlocuitor pentru tanar nu va putea redeschide casa.

Peste 8.000 de vizitatori in doi ani

Casa natala a lui Nicolae Ceausescu a fost deschisa prima data pentru public in urma cu doi ani, in Saptamana Mare, si de atunci peste 8.000 de persoane i-au trecut pragul. "Am permis accesul vizitatorilor pentru ca ei sa cunoasca si sa inteleaga mai bine istoria noastra recenta", a spus Emil Barbulescu, fiul surorii fostului lider comunist.
Casa a fost construita in jurul anului 1890 si a fost reamenajata in 1978 de Nicolae Ceausescu. Unii vizitatori au lasat, in casa natala a lui Ceausescu, insemnari in cartea de oaspeti. Cuvintele scrise de vizitatori arata ca oamenii sunt nemultumiti de Romania de azi. "Ceausescu, daca ai mai fi trait, orasul nostru nu ar mai fost asa de mizerabil", a scris Mihaela Ghituleasa, din Scornicesti.
Emil Barbulescu a fost comandantul Militiei si Securitatii din Olt pana in 1989, dupa care a fost arestat si inchis pentru opt luni. Acesta a refuzat sa vorbeasca despre motivele pentru care a fost inchis si a spus ca vrea doar sa traiasca in liniste, in locuinta sa din Scornicesti, aflata langa casa natala a unchiului sau, unde s-a mutat la inceputul anului 2007.