Senatul a adoptat tacit, in 17 aprilie, o propunere legislativa care permite accesul carutelor pe drumurile nationale, in afara localitatilor, in zonele montane si submontane unde, din cauza conditiilor geografice, nu pot fi realizate drumuri laterale.
Anuntul privind adoptarea tacita a propunerii legislative a fost facut, luni, in plenul Senatului, de presedintele de sedinta, Doru Ioan Taracila.
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost initiata de opt parlamentari ai PNL, PSD, PRM si UDMR, termenul de adoptare tacita expirand la 17 aprilie.
Initiativa legislativa permite accesul carutelor pe drumurile nationale, in afara localitatilor, aceste vehicule putandu-se deplasa si pe drumurile montane si submontane unde nu se pot realiza drumuri laterale din cauza conditiilor geografice.
Propunerea legislativa mai prevede ca accesul si deplasarea vehiculelor cu tractiune animala pe drumurile nationale, in afara localitatilor, se va face numai pe timpul zilei, intre orele 7.00-20.00, in sezonul cald, in perioada 16 martie-14 septembrie.
In sezonul rece, perioada 15 septembrie-15 martie, accesul atelajelor va fi permis intre orele 8.00 si 17.00. Deplasarea carutelor pe drumurile nationale, in afara acestui interval orar, constituie contraventie si va fi amendata.