Europarlamentarii romani au votat "cuminti" dupa indicatiile grupurilor politice din care fac parte, reiese dintr-un studiu realizat de Institutul European pentru Democratie Participativa - QVORUM.

Studiul privind comportamentul deputatilor romani in Parlamentul European a scos in evidenta faptul ca reprezentantii PSD au votat in 98% din cazuri in conformitate cu indicatiile Grupului Socialistilor Europeni, iar PNL si PD-L+UDMR au "salutat" linia grupurilor politice din care fac parte, ALDE si PPE, in 99% din cazuri.
Momentele in care europarlamentarii romani s-au opus liniei de partid european au fost rare. PSD s-a opus timid in unele voturi legate de petitii, ceea ce a dus loialitatea social-democratilor fata de grup la 85%. PNL a avut o pozitie diferita fata de Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) pe unele chestiuni economice (95% loialitate), afaceri externe (95%) si piata comuna (95%) iar PD-L+UDMR, membre ale Grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE), au fost intr-un dezacord usor cand a venit vorba de ajutorarea statelor sarace.
"Cercetarile arata ca in Parlamentul European se voteaza pe linie de partid. Europarlamentarii se grupeaza in functie de convingerile lor ideologice, si nu in functie de tara din care provin, o evolutie fireasca in contextul procesului de europenizare. Au existat insa si cateva situatii punctuale cand cele trei delegatii din Romania au votat ca un bloc, contrar indicatiilor primite de la familiile politice europene, in special pe chestiunea drepturilor cetatenilor UE de a se stabili si a lucra in alt stat, in contextul masurilor luate de guvernul italian", a declarat Doru Frantescu, directorul Institutului European pentru Democratie Participativa - QVORUM.

Pentru altii primeaza interesul propriilor tari

Institutul QVORUM a analizat si modul in care au votat europarlamentarii din celelalte state ale UE, concluzia fiind ca deputatii din vechile state membre voteaza rar dupa indicatiile politice. Spre exemplu, delegatia Partidului Conservator din Marea Britanie a respectat linia de partid (PPE) privind controlul bugetar in doar 21% din cazuri si doar 49% din cazuri pe domeniile cultura si educatie.
"Era de asteptat ca eurodeputatii din vechile state membre sa aiba mai mult curaj in a se pozitiona diferit fata de restul colegilor de partid european in chestiuni punctuale, unde tara lor are un interes deosebit. Este cazul francezilor pe agricultura, al grecilor pe ocuparea fortei de munca sau al italienilor pe libertatile civile. Aceasta se datoreaza nu numai experientei superioare de lucru in Parlamentul European, ci si faptului ca aceste pozitionari reprezinta rezultatul unui proces de dezbatere si colaborare cu partenerii sociali de la nivel national. Eurodeputatii romani trebuie sa invete din aceste practici si sa colaboreze mai mult cu partenerii sociali din tara pentru ca in acest fel opiniile lor vor castiga semnificativ in greutate din moment ce vor fi fundamentate pe fapte concrete si pe sprijinul unor segmente sociale importante", a mai declarat directorul Institutului QVORUM.