Octavian STIREANU publica pe Amos News articolul "Dansul libelulelor", pe care il puteti citi in continuare.
In tabara opozitiei s-a instalat o cortina, daca nu de fier, cel putin de catifea. Cele doua partide cu pondere mare, PSD si PNL, fac pasi seriosi de indepartare a unuia de celalalt. Sunt spate in spate, dar nu ca muschetarii, ci ca doi barbati ambitiosi inaintea unui duel cu pistolul.
PSD a luat cateva decizii care adancesc ostilizarea cu PNL. Presedintele Victor Ponta a anuntat ca partidul sau poate intra oricum la guvernare, cu sau fara liberali. El conteaza ca la usa PSD "vor veni ceilalti" - nu s-a inteles care - magnetizati de scorul din sondaje al partidului. Asa stand lucrurile, "nu se pune problema vreunei aliante inscrise la tribunal" cu PNL, a subliniat dl Ponta. Liderul PSD a anuntat aceasta decizie la scurt timp dupa ce principalul sau colaborator, secretarul general Liviu Dragnea, se exprimase public taman pe dos, ca si-ar dori nu numai ca in fiecare saptamana sa aiba loc intalniri intre PSD si PNL, ci chiar si o alianta la tribunal intre cele doua partide.
Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu dadea nu demult, pe un ton sagalnic, un sfat prietenesc ambelor partide: daca spera sa intre la guvernare, trebuie sa-si legitimeze alianta la tribunal! Absenta acestei formalitati a fost decisiva in cazul proiectului Johannis, cand Basescu a trimis la plimbare coalitia supra-majoritara ce-l sustinea pe acesta, invocand motivul ca nu era inregistrata la tribunal...
E drept ca, un asemenea acord prenuptial dintre niste libelule zburdalnice presupune acordul ambelor parti, ceea ce nu e cazul.
De partea cealalta, nici liberalii nu raman mai prejos. Au facut si ei trei pasi importanti in directia indepartarii de PSD. Primul a fost anuntul ca nu-i intereseaza dorintele de alianta exprimate de Dragnea (si anulate, de altfel, de Ponta). La acest capitol, cele doua partide gandesc "la fel".
In al doilea rand, liberalii vor renunta la boicotarea sedintelor prezidate de Roberta Anastase. Aici, PNL ii cam lasa pe social-democrati cu marfa-n soare. Acestia risca sa ramana singuri in niste transee precum soldatul japonez care nu aflase ca razboiul s-a terminat.
In sfarsit, PNL mai da o lovitura prin retragerea semnaturilor de pe motiunea de cenzura depusa la Legea Educatiei. Fara semnaturile liberalilor, aceasta motiune isi pierde valabilitatea, se anuleaza.
Liberalii au explicat ca mentinerea motiunii ar fi insemnat, implicit, o recunoastere a validitatii legii in discutie, o legitimare a ei, o confirmare ca este o lege corecta. Or, acea lege a fost declarata neconstitutionala. Prin decizia lor, liberalii arata ca nu sunt complici cu o lege neconstitutionala. In plus, il pun pe Basescu in situatia de a promulga o lege neconstitutionala si pentru care nu s-a depus motiune de cenzura tocmai din acest motiv.
Dl Ponta a avut opinia contrara - si anume mentinerea motiunii de cenzura, in numele unei singure idei: ca nu trebuie ratata nicio ocazie de inlaturare a Guvernului Boc, pentru ca nu se stie de unde sare iepurele!...
Concluzia de etapa a acestui "dans al libelulelor", in care s-au prins PSD si PNL, este ca Basescu si Boc isi vad de treaba, pregatind destul de linistiti modul in care PDL va ramane la guvernare si dupa 2012. Basescu este asigurat pana in 2014. Cand s-ar putea ca, prin niste alegeri anticipate dibace, sa le mai dea inca 4 ani de guvernare pedelistilor, dupa care poate sa se retraga in glorie.