Campania electorala, alegerile pentru Parlamentul European si votul uninominal, dar si amendamentele la bugetul lui 2008 au fost chestiunile de baza cu care s-au luptat actorii politici autohtoni.

Campanie pe toata linia

Principala activitate a lunii noiembrie a fost campania electorala ce a precedat dublul scrutin de la sfarsitul lunii. Cum era de asteptat, formatiunile politice au facut o campanie de toata pomina, care mai de care etaland ce are mai bun pentru a-si lauda candidatii, spre deliciul populatiei care i-a rasplatit cu o zi de alegeri in care cei mai multi au stat acasa. Panourile electorale au reprezentat una dintre problemele de baza ale lunii, care mai de care acuzand contra-candidatii ca au afisat mesajele electorale in locuri interzise prin lege sau ca nu aveau loc pe cele deja existente si puse la dispozitie de Primarie.

Toate acestea au fost completate de fel de fel de brosuri lasate prin poste care au devenit subiecte de discutii aprinse printre politicienii diverselor formatiuni politice, ca sa nu mai vorbim de "atentiile" oferite oamenilor ca sa iasa si sa dea votul unui partid sau altul. Toate acestea au culminat, pe 25 noiembrie, cu alegerile duble pentru Parlamentul European si votul uninominal, scrutinuri care nu au avut finalul scontat pentru majoritatea partidelor de pe esichierul politic romanesc, ele finalizandu-se chiar cu demisii si exluderi din partid.

Bugetul nu a fost uitat

In toata nebunia provocata de alegeri, Partidul Social Democrat nu a stat prea mult pe ganduri si s-a pregatit sa conteste structura bugetara prevazuta pentru 2008, amenintand ca daca nu ii sunt luate in considerare amendamentele va bloca votarea acestei constructii. PSD si-a concentrat intreaga atentie pe bugetul vizand sanatatea galateana, invatamantul si transportul local si a scos la iveala nu mai putin de 10 amendamente la bugetul lui 2008. Spre surprinderea social-democratilor mai bine de cinci dintre acestea au fost acceptate, iar reprezentantii PSD s-au hotarat, cu mic, cu mare, sa voteze bugetul.

Basescu la Galati

Tot in luna noiembrie a anului trecut, chiar inaintre de alegeri, insusi presedintele Traian Basescu a trecut pragul Universitatii "Dunarea de Jos" pentru a vorbi cu studentii galateni. Acesta le-a vorbit invataceilor despre necesitatea adoptarii votului uninominal, dar si despre nevoia de continuare a reformei in invatamantul romanesc.

Seful statului nu a uitat sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca la ora actuala, in Romania, se dau diplome de doctorat pe banda rulanta, acest flagel fiind cel mai pagubos element al invatamantului universitar.