Partidele politice nu au voie sa reia campania electorala pana cand rezultatele alegerilor nu vor fi validate de BEC si publicate in Monitorul Oficial. Publicitatea electorala este interzisa in presa scrisa, ca si afisajele electorale suplimentare.

Candidatii care au intrat in turul al doilea al alegerilor locale au inteles ca imediat dupa finalizarea scrutinului de duminica pot reincepe campania electorala, lucrurile stand exact pe dos conform reglementarilor legale.

"Campania electorala la nivel national pentru al doilea tur de scrutin incepe de la data comunicarii oficiale a rezultatelor din primul tur de scrutin, cu exceptia campaniei electorale efectuate prin serviciile publice de radiodifuziune si televiziune", ne-a declarat presedintele Biroului Electoral Judetean, judecatorul Eugen Mortu.

Este de prisos sa spunem ca rezultatele alegerilor din judetul Galati nu au fost comunicate inca, deci nici macar nu se pune problema publicarii in Monitorul Oficial. Motivul este cunoscut de toata lumea: zecile de contestatii depuse de formatiunile politice. O parte dintre acestea vizeaza fraudele comise in timpul primului tur de scrutin, in timp ce altele privesc renumararea buletinelor de vot pe motiv ca membrii sectiilor de votare au anulat nejustificat zeci de mii de voturi care puteau in final sa schimbe rezultatele alegerilor pentru toate functiile din administratia publica locala.

Prinde orbul, scoate-i ochii

Partidele politice au dreptul sa-si continue campania electorala la radio si televiziune, dar nu si in presa scrisa. De asemenea este interzisa afisarea oricaror materiale suplimentare de propaganda electorala fata de cele existente deja. SI, daca tot am adus vorba de contestatii, se cuvine sa amintim ca admiterea acestora nu este atat de simpla precum pare la prima vedere.

Legea nr. 67, privind organizarea alegerilor locale, prevede ca fraudarea alegerilor nu poate fi luata in considerare de Biroul Electoral Central daca cei care au depus contestatia sunt implicati in orice fel in actiunea de fraudare. Intrebarea care se pune este: cine trebuie sa dovedeasca faptul ca partidul sau candidatul care a depus contestatia nu este implicat in procesul de fraudare si mai ales cum? Reamintim ca PD-L Galati a cerut reluarea alegerilor pe motiv de fraudare a alegerilor la 18 sectii din oras, in timp ce PC a solicitat renumararea voturilor intrucat s-ar fi anulat mult prea multe voturi in teritoriu.