Botosaniul are in sfirsit prefect. Guvernul a aprobat, ieri, numirea primilor reprezentanti in teritoriu in judetele unde functia era inca vacanta, iar la Botosani, dupa cum anticipam ieri, postul a revenit liberalului Ion Diaconu. Acesta este membru PNL din 2000 si a ajuns prefect sustinut fiind de senatorul Mihai Tibuleac, presedintele organizatiei judetene a partidului. Acesta l-a preferat in detrimentul fostului senator Dinu Secrieru, oficial pentru ca se doreste promovarea tinerilor si a unor oameni politici noi, neoficial insa si pentru ca a dorit ca in acest post, cit se poate de important, sa aiba un om care sa il asculte. Sefii PNL reusesc astfel sa se asigure ca isi vor impune la conducerea institutiilor coordonate de Prefectura, de la Inspectoratul Scolar si pina la Directia de Sanatate Publica, oamenii pe care si-i doresc si care vor fi acceptati fara prea multe conditii de noul prefect.

Ion Diaconu tocmai a implinit 40 de ani luna trecuta, s-a nascut la Sebes (judetul Alba), are doi copii si activeaza ca inginer in termoficare din 1999. Este membru PNL din 2000 si a mai facut parte, in perioada 1995 - 1997, din PL 93. Experienta sa in administratie este aproape egala cu zero, pina la nominalizarea ca prefect el neocupind nici o functie publica. In schimb, conform propriului CV, a absolvit un curs de calculatoare personale, un curs de formare a formatorilor in managementul resurselor umane si managementul serviciilor publice si este autorizat pentru productii video. De altfel, el este cel care atit in campania pentru alegerile generale cit si cea pentru locale a filmat personal pentru PNL actiunile electorale ale acestui partid si ale Aliantei D.A.

Atitudinea sa dupa ce a aflat ca a devenit prefect a fost insa cel putin neeleganta. El a refuzat sa raspunda apelurilor reprezentantilor Monitorul, motiv pentru care l-am cautat si la sediul PNL. Secretara de aici ne-a spus ca este acolo, dupa care, cind s-a aflat de cine este cautat, nu ne-a mai fost dat la telefon. Pe fondul unor risete puternice secretara s-a intors si ne-a comunicat ca noul prefect "este pe undeva pe afara ".

Senatorul Tibuleac a evitat sa comenteze modul in care s-a inteles ca este normal sa se inceapa mandatul noului prefect. "Probabil ca este raspunsul la campania denigratoare la care a fost supus in ultimele zile ", a explicat liderul liberalilor botosaneni. Acesta a mai aratat ca nu poate raspunde pentru faptele altora si ca se afla in drum spre Bucuresti, astfel incit nu se poate ocupa de solutionarea problemei.

Atit Ion Diaconu cit si o parte a liberalilor catalogheaza drept "campanie denigratoare " faptul ca atit mass-media locala cit si cea nationala nu a facut altceva decit sa-si informeze cititorii ca persoana sustinuta de PNL pentru ocuparea postului de prefect al Botosaniului a fost cameraman al partidului la campaniile electorale si ca a filmat la nunti sau botezuri. Cu toate ca Diaconu a recunoscut acest lucru, care, de altfel, nu il poate contesta dat fiind ca o multime de cupluri au apelat la serviciile sale si o sumedenie de oameni l-au vazut cu camera in mina, atit el cit si alti lideri liberali au acuzat presa ca se incearca prezentarea sa intr-o lumina proasta.

Atitudinea lui Diaconu vine in ciuda faptului ca la sfirsitul farsei de la Radio 21, cind a fost anuntat de Daniel Buzdugan ca ar fi fost numit prefect, a declarat ca nu este suparat pe acestia.

Diaconu va fi instalat in functie duminica, in prezenta ministrului Agriculturii, liberalul Gheorghe Flutur. Deocamdata, nici in Botosani si nici in alte judete nu a fost numit subprefect.