Incepand de ieri, Codul Penal modificat la insistentele ministrului Justitiei, Monica Macovei, dezincrimineaza infractiunile de insulta si calomnie, prevazute in articolele 205 si 206, infractiuni aflate inca din anii '60 in acesta. Desi asociatiile nonguvernamentale si asociatiile profesionale din mass-media au cerut de nenumarate ori scoaterea pedepsei cu inchisoarea pentru calomnie si insulta, autoritatile nu au acceptat decat, cel mult, sa reduca maximul de puscarie prevazut. Prin modificarile ce au intrat in vigoare vor fi inasprite pedepsele menite sa descurajeze comportamentele discriminatorii.
Astfel, se introduce o noua circumstanta agravanta, prin care oricarei infractiuni i se va imprima un caracter mai grav in cazul in care savarsirea acesteia a avut drept mobil temeiuri de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA.

Persoanele juridice, la rand

Pentru prima oara in Romania, se va introduce raspunderea penala a persoanei juridice. Aceasta raspundere este conditionata de faptul ca infractiunea sa fi fost facuta in interesul sau in numele acesteia. Persoana juridica va fi tratata de acum incolo din punct de vedere penal la fel ca si un cetatean. Astfel, o persoana juridica poate fi declarata autor, complice si instigator la infractiuni.
O alta modificare, asteptata de opinia publica, vizeaza confiscarea bunurilor care au fost folosite la comiterea infractiunilor, cand aceste bunuri nu apartin infractorului, precum si confiscarea bunurilor obtinute in mod ilicit, chiar daca ele nu mai sunt in patrimoniul faptuitorului.
Persoana juridica se pedepseste cu amenda, publicitatea negativa si chiar dizolvarea activitatii.