Atacuri dure in Parlament la adresa premierului Emil Boc. Seful Executivului a fost criticat dur de deputatii PSD si PNL dupa discursul privind prioritatile legislative ale Guvernului. Reprezentantii Opozitiei l-au acuzat ca a venit sa faca propaganda in Parlament si ca si-a depasit atributiile constitutionale, comportandu-se ca un sef de stat care da mesaje Legislativului.
Proiectul premierului de reforma a clasei politice nu a fost deloc pe placul deputatilor, deranjati, de altfel, de intarzierea de peste 20 de minute a premierului. A fost un simplu "discurs retoric", spun ei, un proiect care va primi "un ‘nu‘ categoric" ca sustinere.
"Din partea PNL aveti un NU categoric acestui proiect de reforma a clasei politice. Aveti obligatia de a va gandi la o reforma serioasa, o reforma a institutiilor: un parlament mai eficient si mai credibil, in care primul-ministru sa vina cel putin o data pe saptamana in Parlament", a spus fostul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu, ca reactie la discursul premierului pe reforma statului.
Liberalul avanseaza si o propunere prin care Guvernul sa-si atinga obiectivele stabilite.
"Reformarea republicii si a institutiilor ar insemna in primul rand un Parlament mai eficient si mai credibil, o adevarata tribuna de dezbatere politica publica, in care primul-ministru sa vina cel putin o data pe saptamana in Parlament sa-si prezinte principalele actiuni si directii pe care le-a urmat Guvernul, sa raspunda la intrebarilor opozitiei, mult mai incomode decat cele ale moderatorilor de la televiziunile prietene la care am observat ca va duceti in mod frecvent in ultima perioada. V-as propune sa reflectati asupra urmatorului mod de functionare a Parlamentului: jumatate din timpul alocat dezbaterilor sa fie utilizat pentru proiectele de lege inaintate de Guvern, o patrime din timpul dedicat dezbaterilor sa fie alocat initiativelor parlamentarilor din care o zi obligatoriu pentru opozitie, si un sfert din timpul dezbaterilor parlamentare sa fie dedicat functiei de control si evaluare a politicilor publice", a spus, ironic, Tariceanu.
Liderul grupului liberal din Camera i-a spus premierului ca "un Parlament diminuat la 300 de parlamentari nu inseamna modernizarea institutiilor statului", iar "un Parlament mai putin reprezentativ, un Parlament mai slab nu inseamna o republica mai puternica si mai democratica, ci din contra".
"Va rog foarte mult, lasati populismele acestea deoparte. Veniti cu propuneri care sunt de o gravitate fara seama si care pe dumneavoastra, ca pretins specialist in chestiuni constitutionale, ar trebui sa va sensibilizeze si sa va cutremure in acelasi timp. Cand vorbim despre modernizarea statului ar trebui sa ne gandim serios la modul in care stabilim rolurile Guvernului, ale primului-ministru si ale presedintelui in ceea ce inseamna ramura executiva. Trebuie sa ne gandim care sunt modalitatile prin care exercitam un control la nivelul institutiei prezidentiale", a mai spus Tariceanu.
Fostul premier le-a propus parlamentarilor sa reflecteze in mod serios ca "numirile pe care le face preşedintele Romaniei sa faca obiectul unor dezbateri, iar persoanele sa fie audiate in Parlament in prealabil de comisiile de specialitate care sa emita un aviz".