Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului, ca, in ipoteza in care Ion Iliescu doreste sa candideze la presedintia partidului, este liber sa o faca. Pe de alta parte, Geoana a spus ca partidul ii ofera lui Iliescu functia de presedinte de onoare, in semn de respect pentru toata activitatea depusa in slujba partidului, functie care insa il trage pe fondatorul PSD pe dreapta.
"Reprezinta in continuare intentia noastra si, un lucru pe care l-am simtit si in intalnirile in conferinte judetene, este aceasta idee de a avea in statutul nostru o functie de presedinte de onoare, sa faca parte din acest comitet al presedintilor, pe care intentionam sa il avem in statut si ar reprezenta continuarea unei implicari politice a domnului Iliescu in activitatile si deciziile noastre", a declarat liderul PSD.
Mircea Geoana a tinut sa precizeze si ca o astfel de functie nu ar fi, de fapt, una pur onorifica, ci ar implica si o activitate politica si s-a declarat convins ca Iliescu va decide "cel mai bun lucru". Comitetul presedintilor, care ar putea fi creat prin modificarea Statutului PSD la Congresul extraordinar, ar urma sa fie format din membrii conducerii centrale a partidului si presedintii organizatiilor judetene.
Geoana a refuzat sa comenteze zvonurile despre o posibila candidatura a lui Iliescu la functia de presedinte al partidului, cu ocazia Congresului extraordinar din 10 decembrie. "Nu comentam zvonuri din presa", a replicat el. El a dat de inteles ca Iliescu nici nu a facut vreo aluzie, in timpul sedintei Biroului Permament National, despre o eventuala intentie in acest sens.
Geoana a recunoscut insa ca nici Sorin Oprescu nu a informat pana acum Biroul Permanent National despre o eventuala intentie a sa de a candida la sefia PSD. Social-democratul a mai precizat ca data-limita pentru depunerea candidaturilor este 1 decembrie. "Evident suntem foarte atenti la ceea ce ne spun membrii nostri de partid in chestionarul pe care il completeaza. Preferinta noastra este sa respectam aceasta data de 1 decembrie. Sunt convins ca domnul Iliescu va decide ceea ce este mai bine", a conchis Geoana.
Ion Iliescu a anuntat in repetate randuri ca nu va candida pentru nicio functie in cadrul alegerilor interne care se vor desfasura la Congresul extraordinar al PSD din 10 decembrie. De asemenea, el a refuzat si sa se pronunte in favoarea unuia sau altuia dintre candidatii care si-au anuntat pana acum preferinta pentru functia de presedinte al PSD. Intrebat insistent de ziaristi daca va candida sau nu pentru o functie la Congres, Iliescu a refuzat ieri sa ofere lamuriri. "La ce? Pentru ca la secretar general nu se poate", a raspuns in doi peri Iliescu.