A fost constitutionala sau nu actiunea de suspendare a presedintelui Traian Basescu? Face bine democratiei romanesti ceea ce se intimpla acum pe scena politica? Cit de mult si in ce fel afecteaza acest scandal eforturile Romaniei de integrare in structurile europene? Acestea sint intrebarile la care s-au cautat raspunsuri in cadrul dezbaterii publice cu tema "Consecintele referendumului din 19 mai asupra comunitatii locale", care a avut loc ieri. La eveniment au participat oameni politici, juristi, studenti si reprezentanti ai societatii civile.

Nu este nevoie sa fii specialist in politica, drept sau economie, ca sa-ti dai seama ca scandalul care a cuprins de mai multe luni scena politica afecteaza cam toate institutiile de stat. Multe dintre organizatiile neguvernamentale chiar au semnalat aceasta situatie. Cristian Dinu, de la Pro Democratia, a precizat ieri in acest sens ca mediul de afaceri a avut de suferit in aceasta perioada pentru ca, dupa schimbarea Guvernului, institutiile de stat au uitat sa se ocupe de ceea ce inseamna informarea mediului de afaceri vizavi de modul in care pot fi accesate fondurile europene.

Printre cei invitati la eveniment s-a numarat si Ioan Manole, directorul Casei de Cultura a Sindicatelor, care a afirmat ca in cadrul dezbaterii se poarta "discutii serioase pentru o treaba neserioasa". Marius Necula, presedintele Miscarii Independente, a tinut sa sublinieze ca, desi nu este un fan al presedintelui Traian Basescu, crede ca nu este normal ca jocurile politice sa decida cind un presedinte actioneaza in mod constitutional. Cu toate acestea fostul politician a precizat ca cetatenii trebuie incurajati sa voteze la referendum asa cum le dicteaza propria constiinta.

Mesajul politic

Cum era de asteptat, de la evenimentul de ieri nu au lipsit nici mesajele cu continut politic. Liderul Organizatiei Judetene PLD, Sandu Traian, a precizat ca romanii trebuie sa se prezinte la referendum pentru a-l sustine pe presedinte si pentru a sustine echipa Basescu-Stolojan. Acelasi Sandu Traian a mai spus si ca alesii poporului ar trebui sa se preocupe mai mult de modernizarea infrastructurii nationale si mai putin de jocurile cu caracter politicianist.

La rindul sau Eduard Finkelstain, presedinte executiv al Organizatiei Judetene PD si primar al Tecuciului, le-a spus celor prezenti la discutii ca suspendarea presedintelui Traian Basescu s-a produs printr-o grava incalcare a Constitutiei.

La dezbaterea publica au participat si mai multi juristi. Cu totii au fost de acord ca nimic din ceea ce au prezentat liderii partidelor care formeaza acum majoritatea parlamentara nu a demonstrat ca Basescu a incalcat prevederile Constitutiei.

Desi discutiile au fost extrem de interesante, au fost si voci care si-au exprimat regretul ca nu au participat la dezbatere si reprezentanti ai partidelor si organizatiilor care considera ca Traian Basescu trebuie demis la referendumul de la 19 mai.