Guvernul a decis irevocabil sa-si asume raspunderea pe pachetele de legi privind Justitia si retrocedarea propritatilor. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca acest lucru se va intampla pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a confirmat ieri, dupa votul din Camera Deputatilor asupra noilor formulare privind declaratiile de avere, ca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe pachetul legislativ privind reforma in justitie si pe cel legat de legile proprietatii, pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare. El a precizat ca nu s-a stabilit o data fixa pentru asumarea raspunderii guvernamentale pentru ca ministrul Agriculturii nu a definitivat inca cele doua legi legate de modificarea legislatiei proprietatii. Aratand ca “nu suntem intr-o intrecere socialista gen “cine face mai repede“, el a precizat ca legile respective trebuie elaborate cat mai bine intr-un interval relativ acceptabil de timp. “Sigur ca va intra si pachetul de justitie, este un gest politic pe care ma simt obligat sa-l fac pentru a arata determinarea pe care-o avem si vointa politica de a face reforma in justitie si de a sprijini efortul ministrului Monica Macovei“, a mai spus Tariceanu.

Victorie pentru Macovei

Prin asumarea raspunderii guvernamentale pentru legile privind reforma in Justitie, ministrul Justitiei, Monica Macovei (foto), pare sa fi castigat batalia cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Ea declarat insa, in cadrul unei emisiuni televizate, ca a fost adepta supunerii proiectelor de modificare a legilor Justitiei unei dezbateri publice atat in cadrul unor organisme de specialitate, precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cat si la nivelul societatii civile, prin crearea unui forum de discutii.
Ministrul Justitiei a sustinut ca principalul obiectiv vizat de proiectele de modificare a legilor referitoare la statutul magistratilor, organizarea judiciara si CSM este responsabilizarea persoanelor cu putere decizionala din domeniu, astfel incat, daca o institutie nu este eficienta, cel care o conduce sa fie tras la raspundere.
Legat de pachetul de legi privind proprietatea, Macovei a afirmat ca acestea “rezolva in mod partial“ problema proprietarilor deposedati abuziv de stat, neputandu-i multumi pe toti cei care isi revendica proprietatile confiscate de regimul comunist.
Intrebata despre relatia pe care o are cu ceilalti membri ai CSM, Macovei a spus ca incearca sa o imbunatateasca, recunoscand ca are multe dispute in cadrul Consiliului, pentru ca “multe decizii ale CSM au fost impotriva CSM si impotriva reformei in Justitie“. CSM a dezbatut proiectele Ministerului Justitiei de modificare a Legii privind statutul magistratilor. Vicepresedintele CSM, procurorul Liviu Dascalescu, a declarat dupa sedinta ca Ministerul Justitiei si-a insusit “in mare parte“ propunerile procurorilor si ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) legate de modificarile celor trei legi ale justitiei. Oricum, analiza de ieri n-ar fi avut un efect direct asupra adoptarii acestor legi, votul CSM fiind doar unul consultativ.