Guvernul Romaniei a reusit in doar cateva luni sa ia o serie de masuri care le vin ca o manusa evazionistilor fiscali. Avem astazi doua exemple de ineficienta. Primul exemplu este OUG nr. 54/2010 - privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale.
Prin ordonanta cu pricina, Oficiul Registrului Comertului (ORC) este obligat ca vanzarile de societatii catre terti sa fie comunicate "de indata" si pe cale electronica fiscului. Timp de 30 de zile, fiscul are posibilitatea legala de a initia o actiune in instanta pentru a face opozitie la aceasta vanzare si a-si recupera debitele.
Masura a fost luata pentru a impiedica patronii isteti sa scape de firmele pline de datorii prin vanzarea lor catre terte persoane. Patentul folosit era urmatorul: intermediarii obtineau procure notariale de la oameni fara adapost ("boschetari") pentru a putea actiona legal in numele lor, apoi pe numele acestora cumparau societati cu datorii, pe care le plasau la sedii fictive sau inchiriate. Cum guvernul monitoriza vanzarea catre "terte" persoane, nu a fost deloc greu pentru evazionisti sa dribleze ordonanta. Patentul retusat functioneaza astfel: in primul pas, firma accepta doi noi asociati, dintre care unul devine si administrator; ei vor face o majorare de capital social; in etapa a doua, patronul cedeaza actiunile catre noii asociati - "boschetarii", de fapt. Intermediarii incaseaza comisioanele, iar statul contabilizeaza gaurile. Este adevarat, procedura dureaza mai mult, dar rezultatul este acelasi. Statul nu a luat alte masuri.

Liber la fuziuni si divizari

A doua masura loveste direct in Legea nr. 31/1990, a societatilor comerciale. Aici avem un exemplu concret de masura care contravine bunei guvernari.
Pentru ca masurile de reorganizare a companiilor de stat din domeniul energetic bateau pasul pe loc din cauza proceselor, guvernantii s-au grabit sa schimbe legea. Sindicatele in unele cazuri, cat si Fondul Proprietatea (FP) sau actionarii acestuia - in altele au atacat in instanta fuziunile societatilor care urma sa formeze Electra si Hidroenergetica, iar opozitiile au blocat infiintarea celor doi giganti. De aici a venit ideea OUG nr. 90/2010, prin care a fost modificata Legea nr. 31/1990, a societatilor comerciale, astfel incat formularea unei opozitii sa nu mai aiba ca efect suspendarea executarii fuziunii sau divizarii entitatilor comerciale. Guvernul motiveaza ca aceste schimbari pornesc de la premisa ca fuziunea si divizarea pot constitui solutii de reorganizare esentiale, de natura sa eficientizeze activitatea societatilor comerciale, in conditiile in care procedurile actuale sunt indelungate si greoaie. Orice creditor care detine o creanta certa, lichida si anterioara datei publicarii proiectului de fuziune sau divizare, nescadenta la data publicarii si care urmareste impiedicarea producerii unui prejudiciu prin fuziune/divizare, poate face opozitie in vederea garantarii satisfacerii creantelor sale.
Opozitia se face in termen de 30 de zile de la data publicarii proiectului de fuziune sau divizare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. Ea se depune la ORC, care, in termen de trei zile de la data depunerii, o va mentiona in registru si o va inainta instantei judecatoresti competente. Hotararea pronuntata asupra opozitiei este supusa numai recursului. Formularea unei opozitii nu are ca efect suspendarea executarii fuziunii sau divizarii si nu impiedica realizarea fuziunii sau divizarii.
Dincolo de faptul ca schimba o lege pentru un caz particular, pe buna dreptate ne putem indoi si de legalitatea actului in cazul particular mentionat: ordonanta se va putea aplica retroactiv unor procese aflate deja pe rol? In al doilea rand, modificarea legii este mana cereasca pentru evazionisti. De obicei, pentru a scapa de firmele cu datorii, acestea fuzionau prin absorbtie cu societatile unor interpusi. Prin aceasta modificare, creditorii nu au decat sa priveasca, desi au actiuni in instanta. Practic, in acest caz, guvernul a actionat ca un afacerist evazionist care vrea sa scape de creditori. Si pentru ca poate, a schimbat legea.