HotNews.ro : Efectele uninominalului intr-un singur tur

Alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin a avut ca efect o lipsa totala de implicare din partea candidatilor in campania electorala in localitatile unde diferenta din sondaje intre locul 1 si restul candidatilor era prea mare pentru a putea fi surmontata. De altfel, deputatul PDL Gelu Visan a explicat ca adoptarea legii - care a fost chiar initiativa PDL - ce a introdus alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin a fost o greseala. Deputatul PDL a recunoscut ca, in practica, legea a creat non-combat in campania electorala intre candidati iar cetatenii risca sa se aleaga cu un primar care nu si-l doresc.
Gelu Visan: "Am constatat dupa doua spatamani de campanie electorala ca exista un anumit tip de non-combat intre candidati, chiar si cei care detin 25% in sondaje au renuntat sa se mai implice" (31 mai, Hotnews.ro)
Reamintim ca in 2008 alegerea primarilor s-a desfasurat prin doua tururi de scrutin. Singura noutate in 2008 pentru sistemul electoral romanesc a fost alegerea presedintilor de Consilii Judetene prin vot uninominal intr-un singur tur de scrutin. Printr-o initiativa legislativa, depusa de parlamentarii PDL, in 2011 s-a modificat legea electorala privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale.
In luna mai, Parlamentul a adoptat cu 174 de voturi "pentru", 110 voturi "impotriva" si 3 abtineri initiativa depusa de PDL si sustinuta de UDMR, UNPR si Minoritati. Legea adoptata prevedea ca primarii sa fie alesi intr-un tur de scrutin, cu exceptia situatiilor de balotaj.
PSD si PNL s-au opus acuzand ca proiectul este nedemocratic pentru ca o minoritate poate sa-si impuna opinia, favorizeaza cumpararea de voturi, iar autoritatea se diminueaza.