' Consilierii PSD s-au declarat nemultumiti si s-au abtinut de la vot
Proiectul de hotarare privind bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an a fost prezentat, ieri, alesilor din Ramnicu Valcea si a fost aprobat de catre acestia cu numarul legal de voturi. Singurele discutii referitoare la proiect si la lista de investitii propusa de catre executiv si anexata documentului principal au venit din partea consilierilor PSD Valer Tudor si Ion Matei. Alesii opozitiei au argumentat ca bugetul nu este realist si, desi anul trecut s-a facut o cerere expresa executivului pentru a prezenta toate costurile investitiilor prognozate, acest lucru nu s-a intamplat. "Avem in fata un buget nefundamentat, chiar mincinos. Anul trecut ni s-au pus la dispozitie unele investitii fara sa stim preturile. Si acest an se intampla acelasi lucru. Nu am nimic cu listele de investitii, dar preturile pentru fiecare obiectiv in parte trebuiau prezentate. Mi se pare evaziv sa nu se fundamenteze aceste costuri", s-a aratat nemultumit Ion Matei.
Explicatiile au venit din partea lui Alexendru Ghibirdic, seful Directiei Financiare din cadrul executivului. Acesta a spus ca nu se pot introduce valorile exacte ale fiecarei investitii in proiectul de hotarare, deoarece documentatiile obiectivelor nu sunt inca intocmite. "Programul de investitii trebuie aprobat inainte de elaborarea documentatiei, pentru ca acesta este baza de la care se pleaca pentru determinarea costurilor pentru fiecare investitie", a explicat Ghibirdic.
In principiu, bugetul pentru acest an este diminuat, iar lista de investitii mult extinsa. Potrivit expertilor primariei, veniturile preconizate pentru acest an sunt mult mai mici, deoarece au fost eliminate cateva surse de finantare si pentru ca anumite cuantumuri nu sunt sigure nici la ora actuala.
De exemplu, masa impozabila pe autovehiculele achizitionate prin leasing, ce nu poate fi determinata de cei de la Impozite si Taxe Locale, pentru ca nu toti proprietarii si-au depus actele la timp.
De asemenea, sumele provenite din diferentierea impozitelor pe cladiri nu pot fi preconizate pentru ca foarte multi proprietari de imobile, in special agenti economici, au solicitat reevaluari ale spatiilor in care isi desfasoara activitatile.