Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a fost audiat in urma cu o zi de comisiile parlamentare de aparare in legatura cu propunerea liberalilor de retragere a trupelor romanesti din Irak. De asemenea, parlamentarii au luat in dezbatere si gestul ministrului Apararii de a comunica propunerea liberalilor tuturor atasatilor militari romani in strainatate, inainte de a fi luata in discutie in CSAT.
Atanasiu justifica propunerea de retragere a trupelor din Irak prin bugetul redus al ministerului pe care il conduce. El a explicat parlamentarilor din comisiile de aparare ca resursele pe care le are nu permit mentinerea pe teatrele de operatiuni a tuturor militarilor. In ceea ce priveste telegramele trimise atasatilor militari romani din ambasade, Teodor Atanasiu spune ca acestea erau o simpla informare asupra propunerii PNL de retragere a trupelor din Irak. Ministrul a mai precizat ca Directia de Informatii a Armatei a dat un raspuns si in cazul consilierul prezidential Sergiu Medar. Potrivit DIA, acesta nu a divulgat informatii secrete atunci cand a facut publice paragrafe din aceste telegrame. Parlamentarii vor trimite CSAT si primului ministru o informare asupra audierii. Ei spun insa ca la Ministerul Apararii exista probleme foarte grave. "Am constatat o ruptura totala intre minister si Statul Major al Armatei....Telegrama a fost trimisa fara stirea SMG, desi atasatii militari au subordonare dubla", a declarat presedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara. In alta ordine de idei, George Maior, presedintele Comisiei de Aparare din Senat, a scos in evidenta, dupa audieri, tensiunile existente intre conducerea politica a Apararii, adica ministrul Atanasiu si seful Statului Major al Armatei: "Au fost audieri foarte serioase si am constatat anumite probleme semnificative in managementul Ministerului Apararii, a relatiilor esentiale care exista in minister (...) E o stare de tensiune care ne-a bulversat pe membrii comisiei".

Atanasiu nu renunta la fotoliul de ministru al Apararii

Teodor Atanasiu a mai declarat ca nu isi va da demisia din functie daca demersul sau nu va avea succes, ci va prezenta cel putin opt solutii altenative in CSAT, intre care a mentionat restructurari in armata, neachizitionarea de masini de lupta in locul masinilor ARO romanesti, in schimbul mentinerii trupelor in Irak. La iesirea de la audieri, ministrul Apararii a declarat ca propunerea sa a fost una legala, fara efecte pe plan international. "Cred ca i-am convins ca propunerea mea nu incalca nici legea, nici nu darama axele. (...) Bugetul pe care il are, la ora aceasta, Ministerul Apararii pentru anul 2007, nu permite indeplinirea obiectivelor asumate (...) Armata trebuie sa aiba un buget de 2,38 % din PIB, nu 1,7%", a spus Atanasiu.