Functionarii din Primaria Craiova ignora ordinele venite de sus si incalca Legea nr. 544/2001, pe care o invoca de fiecare data cand vine vorba de transparenta.
Primaria Craiova se dovedesete incapabila sa-si respecte propriile restrictii pe care le-a impus jurnalistilor craioveni, in urma cu cateva saptamani. Incercand sa puna calus presei, alesii craioveni i-au obligat pe ziaristi sa obtina informatii de interes public doar daca depun cereri la purtatorul de cuvant pe baza Legii nr. 544/2001. Desi jurnalistii s-au conformat, se pare ca functionarii publici, ocrotiti de primarul Antonie Solomon, sunt cei care au uitat sa-si ia in serios atributiile legale.
Una dintre cererile depuse de GdS la primarie si inregistrata cu numarul 53 IP, din 15 martie 2006, nu a primit un raspuns complet pana ieri, desi, conform legii, ar fi trebuit sa-l obtina in maximum treizeci de zile. Informatia pe care a solicitat-o GdS se referea la rezultatele controlului financiar intreprins de Serviciul de Coordonare Asociatii Proprietari, din cadrul primariei, la Asociatia de proprietari nr. 14 1 Mai. Potrivit art. 7, alineatul 1, din Legea nr. 544/2001: "in cazul in care durata necesara pentru identificare si difuzarea informatiei solicitate depaseste zece zile, raspunsul va fi comunicat solicitantului in maximum 30 de zile, cu conditia instiintarii acestuia in scris despre acest fapt, in termen de zece zile". Citind legea doar printre randuri, functionarii au trimis intr-adevar un raspuns in termenul de zece zile, in care stipulau ca furnizarea informatiei mai dureaza, rezultatele urmand sa fie comunicate in maximum 30 de zile. Chiar daca au trecut mai bine de trei luni de la depunerea cererii, angajatii municipalitatii s-au facut ca uita si nu au mai trimis nici o informatie.
Raspuns de urgenta, incomplet
In cel de-al doilea caz, cel al unei cereri, inregistrata cu numarul 150 IP din 20 iunie 2006, in care erau solicitate sumele exacte cheltuite de primarie la capitolul protocol, functionarii s-au gandit sa se joace de-a v-ati ascunselea cu ziaristii. Precizam ca ieri era ultima zi, din termenul de zece zile, in care angajatii primariei puteau sa anunte ca informatia va fi transmisa in maximum 30 de zile sau sa ofere raspunsul solicitat. Desi inca de la primele ore ale diminetii am solicitat un raspuns oficial, potrivit purtatoarei de cuvant, acesta nu a existat, pana la ora 14.00. De frica sa nu fie aratati cu degetul pentru ca nu isi fac treaba, acestia au decis in regim de urgenta sa fabrice un raspuns pe care l-au trimis in jurul orei 15.30 la insistentele redactorilor GdS. Din graba, acestia au uitat insa sa comunice toate punctele la care doream sa obtinem raspuns. Functionarii nu sunt insa la prima abatere de acest gen, cele mai multe raspunsuri primite fiind incomplete si neprezentand toate datele solicitate.